Bh. proizvodi nisu lošijeg kvaliteta od uvoznih

Bez autora
Jun 23 2010

S obzirom na to da ima malu, otvorenu ekonomiju, Bosna i Hercegovina svoj razvoj treba temeljiti na proizvodnji za domaće tržište, uvećano za dio proizvodnje namijenjene izvozu, kako bi barem dijelom svoju konkurentnost gradila i na ekonomiji količina. Naša zemlja 90 posto svoje trgovine regulirala kroz Ugovore o slobodnoj trgovini (CEFTA) i na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) pa bi, stoga, trebala insistirati na nekom vidu ograničavanja uvoza, bar u onim proizvodnjama koje posjeduje. Kako bi postali konkurentni, jednostavno, moramo proizvoditi kvalitetno i po cijenama nižim od konkurencije. Naravno da je BiH za ovaj nivo proizvodnje administrativno preskupa pa zbog toga svako izdvajanje povećava trošak po jedinici proizvoda te se tako smanjuje njihova konkurentnost. No, svaka ekonomija treba povećavati svoj tržišni udio i zato, ako imamo pad izvoza, to treba i nadoknaditi na domaćem tržištu.

Bh. proizvodi nisu lošijeg kvaliteta od uvoznihS obzirom na to da ima malu, otvorenu ekonomiju, Bosna i Hercegovina svoj razvoj treba temeljiti na proizvodnji za domaće tržište, uvećano za dio proizvodnje namijenjene izvozu, kako bi barem dijelom svoju konkurentnost gradila i na ekonomiji količina, kaže za "Dnevni avaz" potpredsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić.

Niže cijene

On je podsjetio da je naša zemlja 90 posto svoje trgovine regulirala kroz Ugovore o slobodnoj trgovini (CEFTA) i na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) pa bi, stoga, trebala insistirati na nekom vidu ograničavanja uvoza, bar u onim proizvodnjama koje posjeduje.

- Kako bismo postali konkurentni, jednostavno, moramo proizvoditi kvalitetno i po cijenama nižim od konkurencije. Naravno da je BiH za ovaj nivo proizvodnje administrativno preskupa pa zbog toga svako izdvajanje povećava trošak po jedinici proizvoda te se tako smanjuje njihova konkurentnost. No, svaka ekonomija treba povećavati svoj tržišni udio i zato, ako imamo pad izvoza, to treba i nadoknaditi na domaćem tržištu - ocjenjuje Lasić.

Nedostatak novca


Naglašava da kvalitet roba proizvedenih u BiH nije lošiji od uvoznog kvaliteta te da je problem BiH administrativna nemogućnost izvoza zbog nepriznavanja bh. certifikacijskih tijela, ispitnih laboratorija, kalibracijskih laboratorija, procedura o usklađenosti roba.

Lasić navodi da BiH još nije dostigla nivo izvoza iz 2008., ali da naša država ima šansu u izvozu ako bude planski poduzimala korake u promjeni strukture proizvodnje. Ne može se, kaže on, graditi perspektiva na izvozu sirovina i energije nego na što većem stepenu finalizacije vlastitih sirovina. Lasić vidi problem naše proizvodnje u nedostatku obrtnog jeftinog novca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik