"Borovo" i "Boreli" bez dogovora o podeli imovine

Kompanija "Borovo" iz Vukovara oglasila je prodaju proizvodnog pogona fabrike "Boreli" u Somboru, koji je u vreme SFRJ bio u vlasništvu vukovarskog preduzeća, čime je značajno otežan dogovor o podeli imovine. Vest da je "Borovo" objavilo javni poziv za prodaju 86 prodavnica i proizvodnog pogona u Somboru uznemirila je sve zaposlene u "Boreliju", koji strahuju da će na taj način biti doveden u pitanje njihov radni status. Prema vladinoj Uredbi o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, trebalo da predstavnici preduzeća međusobno postignu dogovor do kraja ovog meseca. Sindikat "Borelija" išao je u posetu kolegama u "Borovu", ali dogovor nije postignut. Predlagano da se objavi javni poziv za privatizaciju i da se tek nakon prodaje rešavaju imovinsko-pravni odnosi između srpskog i hrvatskog preduzeća, ali je problem u tome što radnici u "Borovu" nemaju pravo na besplatne akcije, pa nemaju ni motivaciju za borbu da se sačuva imovina i da se ide na aukciju ili tender.

Kompanija "Borovo" iz Vukovara oglasila je prodaju proizvodnog pogona fabrike "Boreli" u Somboru, koji je u vreme SFRJ bio u vlasništvu vukovarskog preduzeća, čime je značajno otežan dogovor o podeli imovine, izjavio je danas predsednik sindikalne organizacije u preduzeću "Boreli" Stipe Egzeta.

Vest da je "Borovo" objavilo javni poziv za prodaju 86 prodavnica i proizvodnog pogona u Somboru uznemirila je sve zaposlene u "Boreliju", koji strahuju da će na taj način biti doveden u pitanje njihov radni status, rekao je Egzeta u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da je, prema vladinoj Uredbi o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, trebalo da predstavnici preduzeća međusobno postignu dogovor do kraja ovog meseca.

"U slučaju da dogovora nema - a dogovora neće biti, to kažem sa sigurnošću, zato što ovaj potez 'Borova' znak da ne žele da razgovaraju i da se oni proglašavaju apsolutnim naslednikom imovine - mi ćemo morati da protestujemo", rekao je Egzeta.

Prema njegovim rečima, sindikat "Borelija" išao je u posetu kolegama u "Borovu", ali dogovor nije postignut.

Predlagano da se objavi javni poziv za privatizaciju i da se tek nakon prodaje rešavaju imovinsko-pravni odnosi između srpskog i hrvatskog preduzeća, rekao je Egzeta, ali i objasnio da je problem u tome što radnici u "Borovu" nemaju pravo na besplatne akcije, pa nemaju ni motivaciju za borbu da se sačuva imovina i da se ide na aukciju ili tender.

Egzeta je naveo da su o problemu obavešteni svi predstavnici državnih institucija u Srbiji, od Agencije za privatizaciju, do predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

On je dodao da je delegacija sindikata "Borelija" danas primljena u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ali da na sastanku nije iznet nijedan predlog za rešenje postojeće situacije.

"Tražili smo savet kako da se ponašamo ubuduće i da se dogovorimo za dalje, jer ćemo naići na probleme koje nećemo moći da rešavamo osim izlaskom na ulicu", rekao je Egzeta i dodao da će radnici tražiti sastanak sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem.

Upravo spor "Borelija" i "Borova" oko vlasništva nad imovinom doveo je prošle godine do donošenja Uredbe, koja predviđa da preduzeća međusobno urede imovinsko-pravne odnose.

Ta uredba stopirala je aukcijsku prodaju na stotine preduzeća koja posluju sa kapitalom firmi čiji se osnivači nalaze u bivšim jugoslovenskim republikama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik