Cenovnik bez napona

Bez autora
Jun 29 2010

Vlada Srbije ne može da podrži nameru “Srbijagasa” da podigne cene gasa za 15 odsto. Načelno je dogovoreno da se o nekom procentu povećanja cena gasa razgovara, ali će ta tema, definitivno, biti aktuelna tek na jesen. Sličan odgovor dali su i kada je u pitanju predlog novog obračuna cene gasa, a po kom će se cene, zapravo, zbog kursnih razlika menjati iz meseca u mesec.Agrumenti “Srbijagasa” o novom načinu obračuna cena gasa nisu bez osnova, ali su trenutno teško prihvatljivi, jer se predviđa da se cene za sve kupce gasa na tržištu, uključujući tu domaćinstva, ali i industriju i toplane, menjaju jednom mesečno u skladu sa cenom gasa u dolarima na svetskom tržištu.

Cenovnik bez naponaVlada Srbije ne može da podrži nameru “Srbijagasa” da podigne cene gasa za 15 odsto - rečeno je “Novostima” u ovoj instituciji.

- Načelno je dogovoreno da se o nekom procentu povećanja cena gasa razgovara, ali će ta tema, definitivno, biti aktuelna tek na jesen.

Sličan odgovor dobili smo i kada je u pitanju predlog novog obračuna cene gasa, a po kom će se cene, zapravo, zbog kursnih razlika menjati iz meseca u mesec.

- Agrumenti “Srbijagasa” o novom načinu obračuna cena gasa nisu bez osnova, ali su trenutno teško prihvatljivi, jer se predviđa da se cene za sve kupce gasa na tržištu, uključujući tu domaćinstva, ali i industriju i toplane, menjaju jednom mesečno u skladu sa cenom gasa u dolarima na svetskom tržištu - podsećaju u Vladi i dodaju da bi primena jedne ovakve mere mogla dovesti do narušavanja makroekonomske stabilnosti.

Vlada Srbije, a koja kontroliše, po njoj, cene u strateški važnim oblastima, obavezala se, naime, da u ovoj godini udeo povećanja tih cena u ukupnoj inflaciji bude uključen sa maksimalnih devet odsto. Prošle godine plan je bio da kontrolisane cene budu uključene sa 13 odsto u ukupno ostvarenoj inflaciji, ali je taj plan, kasnije, revidiran, te su cene za čije povećanje daje odobrenje država učestvovale u inflaciji 2009. godine sa oko 15 odsto.

U Nemanjinoj, kako naglašavaju, ne razmišljaju ni o tome da eventualno podrže zahtev Elektroprivrede Srbije za novo povećanje cene električne energije.

- Ne isključujemo razgovore na tu temu početkom jeseni, ali je gotovo izvesno da će EPS sa zahtevom za novo poskupljenje morati da sačeka kraj grejne sezone naredne godine - otkrivaju u Vladi Srbije.

Dugovi i poskupljenje

Poveћенје cene gasa na svetskom tržištu moglo bi u poslednjem kvartalu ove godine da bude oko pet odsto u odnosu na početak godine.

Kako su u “Srbijagasu” branili svoju nameru da zatraže više cene, postoji odluka po kojoj na zahtev za povećanje imaju pravo ako poskupljenje gasa na svetskom tržištu bude više od tri odsto.

Trenutni dug potrošača prema “Srbijagasu” iznosi oko 20 milijardi dinara. Dug toplana je polovina te sume.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik