Deru na proviziji

Bez autora
Jun 27 2010

Banke “debelo” zarađuju i na provizijama. Kada građani, koji nisu dobro obavešteni, odluče da i najsitnije račune ili takse plate na njihovim šalterima, dočeka ih prava zamka. Jer, bankarske provizije iznose od 25 pa do 150 dinara! Zato je sve više banaka koje, u samim opštinama ili u neposrednoj blizini, imaju svoje ekspoziture i svi građani koji moraju da plate bilo koju naknadu za neki dokument, moraju da dođu na njihove šaltere. Kada, na primer, hoćete da platite republičku taksu za overu jednog dokumenta, koja iznosi 490 dinara, u Alfa banci vas odmah upozore da će vas provizija koštati 150 dinara. S druge strane, ima banaka, ali veoma mali broj, kao na primer Privredna banka Beograd, koje za isti iznos zaračunavaju samo deset dinara. Tokom 2008. godine, čak 22 banke su imale minimalnu tarifu od 10 do 20 dinara, a prošle godine 11, dok ove godine to je samo kod šest banaka. Kod pojedinih banaka, minimalne provizije su povećane čak osam puta, a razlike između minimalnih naknada kod pojedinih banaka su i desetostruko veće.

Deru na provizijiBanke “debelo” zarađuju i na provizijama. Kada građani, koji nisu dobro obavešteni, odluče da i najsitnije račune ili takse plate na njihovim šalterima, dočeka ih prava zamka.

Jer, bankarske provizije iznose od 25 pa do 150 dinara! Zato je sve više banaka koje, u samim opštinama ili u neposrednoj blizini, imaju svoje ekspoziture i svi građani koji moraju da plate bilo koju naknadu za neki dokument, moraju da dođu na njihove šaltere.

Kada, na primer, hoćete da platite republičku taksu za overu jednog dokumenta, koja iznosi 490 dinara, u Alfa banci vas odmah upozore da će vas provizija koštati 150 dinara. S druge strane, ima banaka, ali veoma mali broj, kao na primer Privredna banka Beograd, koje za isti iznos zaračunavaju samo deset dinara.

Tokom 2008. godine, čak 22 banke su imale minimalnu tarifu od 10 do 20 dinara, a prošle godine 11, dok ove godine to je samo kod šest banaka. Kod pojedinih banaka, minimalne provizije su povećane čak osam puta, a razlike između minimalnih naknada kod pojedinih banaka su i desetostruko veće. Najniže provizije od 10 do 15 dinara za iznose do 2.000 dinara naplaćuju Agrobanka, Kredi, Pireus, Čačanska, Vojvođanska, Oprotjuniti i Privredna banka Beograd. S druge strane, za velike uplate najpovljnije su Komercijalna, Inteza, Erste i Sosijete ženeral banka.

Što se tiče plaćanja infostana, struje i drugih obaveza, ona mogu da se obave u većini banaka, ali se provizije dosta razlikuju. Za infostan se kod najvećeg broja banaka ne zaračunava nikakav trošak. Ali za sve ostale komunalne račune, u zavisnosti od iznosa, naknada se kreće od 10 dinara pa naviše.

Ima i slučajeva kada banka naplaćuje nižu proviziju kada se plaćanje obavlja sa tekućeg računa, odnosno za svoje klijente ili putem elektronskog bankarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik