Godišnje se proda oko 600 oduzetih automobila

Bez autora
Jun 23 2010

Sve važnije leasinške kuće na domaćem tržištu imaju problema s neplatišama kojima, da bi podmirili dugovanje, zapljenjuju imovinu kupljenu na leasing. Isto se, naravno, događa i sa vozilima. Problemi s naplatom znatno su povećani s dolaskom krize početkom prošle godine, a početkom 2010. došlo je do vrhunca nenaplaćenih ugovora. Oduzeta vozila, ili ona koja su korisnici vratili automobilskim kućama, trenutačno su najtraženija, a velik dio njih prodaje se u Tehničko-remontnom centru Zagreb (TRCZ). Kupci znaju da se više isplati uzeti do tri godine star automobil. Većina vozila još ima tvorničko jamstvo, a ona koja nemaju, imaju uredno ovjerenu servisni knjižicu. Problem kod kupnje novih automobila je taj što se izlaskom iz salona gubi 20 do 40 posto vrijednosti vozila. Naravno, tu je potrebno i uračunati kamatu za leasing ili kredit pa je realno gubitak i veći. Gubitka vrijednosti vozila izlaskom iz salona rabljenih automobila nema, što su kupci i prepoznali.

Godišnje se proda oko 600 oduzetih automobilaSve važnije leasinške kuće na domaćem tržištu imaju problema s neplatišama kojima, da bi podmirili dugovanje, zapljenjuju imovinu kupljenu na leasing.

Isto se, naravno, događa i sa vozilima. Problemi s naplatom znatno su povećani s dolaskom krize početkom prošle godine, a početkom 2010. došlo je do vrhunca nenaplaćenih ugovora.

Oduzeta vozila, ili ona koja su korisnici vratili automobilskim kućama, trenutačno su najtraženija, a velik dio njih prodaje se u Tehničko-remontnom centru Zagreb (TRCZ).

»Kupci znaju da se više isplati uzeti do tri godine star automobil. Većina vozila još ima tvorničko jamstvo, a ona koja nemaju, imaju uredno ovjerenu servisni knjižicu. Problem kod kupnje novih automobila je taj što se izlaskom iz salona gubi 20 do 40 posto vrijednosti vozila. Naravno, tu je potrebno i uračunati kamatu za leasing ili kredit pa je realno gubitak i veći. Gubitka vrijednosti vozila izlaskom iz salona rabljenih automobila nema, što su kupci i prepoznali«, rekao nam je Hrvoje Grancarić iz TRCZ-a.

Iako nema pravila, popis oduzetih automobila predvode skuplji i luksuzniji modeli kod kojih rate iznose i nekoliko tisuća kuna. Najmanje zastupljena vozila su ona kojima rata leasinga nije viša od 1500 kuna, jer je korisnicima leasinga lakše pronaći tu svotu nego znatno veću, koliko stoje mnogo luksuzniji i skuplji automobili.

U TRCZ-u objašnjavaju da se cijene vraćenih automobila formiraju prema tržišnoj vrijednosti vozila, na temelju procjene sudskih vještaka za promet. Prvo sudski vještaci naprave procjenu vraćenog automobila. Na temelju procjene se formira prijedlog cijene, dok zadnju riječ uvijek ima leasinško društvo koje na kraju blagoslovi prijedlog ili korigira cijenu.

Što se licitacija tiče, u TRCZ-u kažu da se na njima u godini proda oko 600 automobila. One se uglavnom održavaju za državne institucije koje svoju imovinu ne mogu prodati bez javnog natječaja. Uglavnom je riječ o starijim automobilima, vrijednima do 5000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik