Građani Srbije potrošili u inostranstvu 650 miliona evra

Bez autora
Jun 29 2010

Platnim karticama koje su izdale poslovne banke u Srbiji u prethodnih pet godina obavljeno je gotovo sedam miliona transakcija u inostranstvu i ostvaren promet veći od 650 miliona evra. Iznos prosečne transakcije „srpskim karticama” u inostranstvu bio je oko 90 evra, a kartice su najčešće korišćene na prodajnim mestima i bankomatima. Gledano prema vrednosti, na bankarskim šalterima u inostranstvu beleže se najveće transakcije a na prodajnim mestima najmanje. Prošle godine ostvaren je najveći broj transakcija u inostranstvu do sada ali i nešto niži ukupan promet „srpskim” platnim karticama nego u 2008. Takođe je u 2009. bio primetan pad prosečne vrednosti transakcije, na 85 evra. Iako su kriza i niži životni standard uticali na smanjenje prosečne transakcije u inostranstvu, stalni rast korišćenja „srpskih” platnih kartica i ukidanje viza prema zemljama zapadne Evrope su nadvladali negativne efekte.

Građani Srbije potrošili u inostranstvu 650 miliona evraPlatnim karticama koje su izdale poslovne banke u Srbiji u prethodnih pet godina obavljeno je gotovo sedam miliona transakcija u inostranstvu i ostvaren promet veći od 650 miliona evra.

Iznos prosečne transakcije „srpskim karticama” u inostranstvu bio je oko 90 evra, a kartice su najčešće korišćene na prodajnim mestima i bankomatima.

Gledano prema vrednosti, na bankarskim šalterima u inostranstvu beleže se najveće transakcije a na prodajnim mestima najmanje, pokazuje istraživanje finansijskog portala www.kamatica.com zasnovano na podacima Narodne banke Srbije.

Prošle godine ostvaren je najveći broj transakcija u inostranstvu do sada ali i nešto niži ukupan promet „srpskim” platnim karticama nego u 2008. Takođe je u 2009. bio primetan pad prosečne vrednosti transakcije, na 85 evra.

Iako su kriza i niži životni standard uticali na smanjenje prosečne transakcije u inostranstvu, stalni rast korišćenja „srpskih” platnih kartica i ukidanje viza prema zemljama zapadne Evrope su nadvladali negativne efekte.

Istraživanje pokazuje i da pri upotrebi platnih kartica u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije nego kada se kartice koriste u Srbiji.

Tako se provizije za podizanje gotovine na bankomatima van zemlje kreću od jednog do tri procenta dok ista usluga na šalterima banke košta tri do pet odsto.

Nekada se naplaćuju fiksne naknade od tri do pet evra po transakciji.

Kada se za ukupan promet karticama u inostranstvu izdatim od strane poslovnih banaka u Srbiji izračuna prosečna naplaćena provizija, dolazimo do podatka da su srpski građani u poslednjih pet godina samo na bankarske tarife za korišćenje platnih kartica utrošili više od 10 miliona evra.

U prvom kvartalu 2010. platnim karticama koje su izdale domaće banke u inostranstvu je plaćeno 41,2 miliona evra dok je u celoj 2009. ostvaren promet od oko 160 miliona.

Analitičari portala kamatica.com, prate trend potrošnje platnim karticama u inostranstvu i očekuju da već u 2011. godini srpski građani potroše u inostranstvu milijardu evra putem platnih kartica.

Prema poslednjim podacima o korišćenju platnih kartica u Srbiji, u prvom kvartalu 2010. godine je oko 2,8 miliona platnih kartica bilo aktivno. U odnosu na 2005. godinu, kada je 1,15 miliona platnih kartica bilo aktivno, ovo predstavlja više nego dvostruko povećanje. Ipak, još je prisutan veliki broj neaktivnih izdatih kartica. U Srbiji je tek svaka druga izdata kartica aktivna. Do kraja prvog kvartala 2010. godine ukupno je izdato više od šest miliona platnih kartica, od čega je 46 odsto njih bilo aktivno. Najveću aktivnost imaju kreditne kartice, gde je oko 70 odsto izdatih kartica i korišćeno, dok je najmanja aktivnost prisutna kod debitnih kartica, gde je od ukupnog broja izdatih kartica tek 41 odsto bilo i korišćeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik