Grčka plaća vanredne troškove turistima

Bez autora
Jun 22 2010

U naporu da podstakne turističku industriju, Grčka je obećala da će stranim posetiocima nadoknaditi sve vanredne troškove u slučaju prinudnog produženja njihovog boravka. Nadoknada će biti isplaćena turistima koji moraju da ostanu duže u Grčkoj zbog štrajkova, čak i nepogoda. Platiće svaki vanredni račun za smeštraj i hranu svakom turisti u Grčkoj ako bude ovde zadržan zbog vulkana na Islandu. Grčka je usred velike budzetske i dužničke krize i prošlog meseca je izbegla proglašenje moratorijuma koristeći prvu tranšu spasilačkog paketa EU i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra. Da bi došla do paketa, vlada socijalista je smanjila penzije i plate u javnom sektoru i povećala poreze. Sindikati su odgovorili serijom štrajkova koji su zakočili vazdušni, pomorski i drumski saobraćaj. Turizam je ključni izvor prihoda Grčke. Donosi više od 15 proceneta bruto domaćeg proizvoda i u tom sektoru je svako peto radno meseto. Analitičari očekuju ove godine pad tursitičke posete za 10 do 12 proceneta.

Grčka plaća vanredne troškove turistimaU naporu da podstakne turističku industriju, Grčka je obećala da će stranim posetiocima nadoknaditi sve vanredne troškove u slučaju prinudnog produženja njihovog boravka.

Nadoknada će biti isplaćena turistima koji moraju da ostanu duže u Grčkoj zbog štrajkova, čak i nepogoda, izjavio je ministar za kulturu i turizam Pavlos Geroulanos.

"Platićemo svaki vanredni račun za smeštraj i hranu svakom turisti u Grčkoj ako bude ovde zadržan zbog vulkana na Islandu," rekao je on.

Grčka je usred velike budzetske i dužničke krize i prošlog meseca je izbegla proglašenje moratorijuma koristeći prvu tranšu spasilačkog paketa EU i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra.

Da bi došla do paketa, vlada socijalista je smanjila penzije i plate u javnom sektoru i povećala poreze. Sindikati su odgovorili serijom štrajkova koji su zakočili vazdušni, pomorski i drumski saobraćaj.

Turizam je ključni izvor prihoda Grčke. Donosi više od 15 proceneta bruto domaćeg proizvoda i u tom sektoru je svako peto radno meseto.

Analitičari očekuju ove godine pad tursitičke posete za 10 do 12 proceneta, posle nereda u kojima je prošlog meseca u Atini poginulo troje ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik