Iz sobe u more za 100 €

Bez autora
Jun 24 2010

Kotor dnevno posjeti više hiljada turista. Kruzerima, jahtama, autobusima, motorima, sopstvenim automobilima prosto se slivaju ka starom gradu želeći da osjete jedinstvenu atrakciju i ljepotu koju pruža drevni Kotor, grad koji s razlogom nosi epitet jednog od najljepših na Mediteranu. Problem za motorizovane turiste je svakako nedostatak parking prostora i zaobilaznice oko Kotora čiju izgradnju za sada koči Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture smatrajući da je zaobilaznica sa aspekta ugrožavanja zaštićenog područja rješenje koje se ne smije usvojiti. Zbog toga su kilometarske sezone gotovo dnevno. Četiri su parking prostora u užoj zoni grada. Cijene po satu su od 90 centi ispred glavnih gradskih vrata pa do 50 na alternativnom đe je nekada bio URC "Slavija". Što se smještaja tiče, Kotor u nedostatku ozbiljnijeg hotelskog kapaciteta, poput starog "Fjorda" koji je imao 350 ležajeva i koji već treću godinu čeka na rušenje, nudi gostima male garni hotele visoke kategorije koji se ambijentalno uklapaju u tkivo starog Kotora, apartmane i sobe u privatnom smještaju.

Iz sobe u more za 100 €Kotor dnevno posjeti više hiljada turista.

Kruzerima, jahtama, autobusima, motorima, sopstvenim automobilima prosto se slivaju ka starom gradu želeći da osjete jedinstvenu atrakciju i ljepotu koju pruža drevni Kotor, grad koji s razlogom nosi epitet jednog od najljepših na Mediteranu.

Problem za motorizovane turiste je svakako nedostatak parking prostora i zaobilaznice oko Kotora čiju izgradnju za sada koči Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture smatrajući da je zaobilaznica sa aspekta ugrožavanja zaštićenog područja rješenje koje se ne smije usvojiti.

Zbog toga su kilometarske sezone gotovo dnevno.

Četiri su parking prostora u užoj zoni grada.

Cijene po satu su od 90 centi ispred glavnih gradskih vrata pa do 50 na alternativnom đe je nekada bio URC "Slavija".

Što se smještaja tiče, Kotor u nedostatku ozbiljnijeg hotelskog kapaciteta, poput starog "Fjorda" koji je imao 350 ležajeva i koji već treću godinu čeka na rušenje, nudi gostima male garni hotele visoke kategorije koji se ambijentalno uklapaju u tkivo starog Kotora, apartmane i sobe u privatnom smještaju.

U hotelima se cijene noćenja sa doručkom kreću od 60-100 €, u apartmanima od 20 do 50 € za noćenje, a izdavaoci soba ove godine naplaćuju od 8 do 12 € za noć.

Hoteli su uglavnom u starom gradu u neposrednoj blizini mora, a iz onih koji su u Dobroti, Perastu, Risnu, Prčanju i drugim priobalnim mjestima duž zaliva iz sobe se direktno u more može.

Hoteli i restorani pružaju široku lepezu ukusnih jela.

Prvenstveno ribljih specijaliteta.

Doručkovati se u Kotoru može, u zavisnosti što tražite i na kojem mjestu, od 1,70 pa do 5 €, ručati od 5 koliko košta najeftinija pica pa do 25,00 € file ribe prve kategorije.

Uz to i supe od 3.5 pa do 4, salate bogate i skupe od 5 pa do 9.50 €.

Ima naravno i onih od po 2 € u restoranima đe kuvano možete dobiti za 6-7 €.

Picu možete i na parče.

Košta 2.00€, svake godine po 50 centi više.

Ove godine Kotor neće oskudijavati sa vodom.

Privode se radovi na priključivanju gradskog vodovoda na regionalni što će, prvi put nakon više decenija, omogućiti da Kotor u ljetnjim mjesecima bude bez restrikcija.

Kupanje u zalivu je uglavnom na mnogobrojnim pontama i plažnim barovima.

Ulaz se ne naplaćuje, a za sad još nema ponude za rekreativne sportove na vodi.

Pića su u kotorskim kafićima dosta skupa, uzimajući u obzir značajnu ekonomsku krizu koja je zahvatila i našu zemlju.

Ne osjeća se sprovođenje u djelo obećanja da će ugostitelji spustiti cijene tako da sokovi gazirani koštaju od 1, 50 pa do 2.10 €, pivo od 0.33 je od 2.00 pa do 2.60 €, coca cola od 0,25 2.10 € koliko i šveps, fanta.

Flaširana voda od 1.00 do 1.30 €, a kafe od 1.10 € za espreso pa do 3.20 za ice coffe.

Ako ćete da popijete čaj morate izdvojiti od 1 pa do 1.30 €.

Hladni košta 2,00 €.

Kugla sladoleda je od 0.90 pa do 1.00 euro.

Torte su, zavisno od mjesta i vrste 2.50 do 2.80 €, a svježe sezonsko voće 3.10 €.

Kotor nudi noću brojne kafiće u kojima je zabava do pola noći, a vikendom do 1 sat poslije ponoći.

Najbolja zabavu nudi jedna od najuređenijih diskoteka na Jadranu "Maximus" u kojoj gostuju najveća imena domaće i međunarodne estradne scene.

Ulaz je u zavisnosti od vrste programa i kreće se od 5 do 15 €.

Bogat je kulturni sadržaj koji Kotor nudi.

Od Pomorskog muzeja Crne Gore u koji se čuvaju tragovi vjekova i slavna istorija bokeljskog pomorstva, papske bazilike Sv. Tripuna i brojnih sakralnih objekata, lapidarijuma, zbirke kamene plastike pa do posjete jedinstvenih bedema dugih preko 4.5 km koje posjeti više hiljada gostiju po cijeni ulaznice od 2.00 € po osobi.

Prilikom boravka Kotoru roditelji djecu mogu ostaviti sa vaspitačima i animatorima u igraonici šoping centra "Kamelija".

Sat vremena košta 2.00 €.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik