Jaguar XK 75 - proslava godišnjice sa stilom

Bez autora
Jun 25 2010

„Jaguar” ove godine proslavlja 75. godišnjicu, a model „jaguar XK 75” će tim povodom biti proizveden u ograničenoj seriji od prigodnih 75 automobila. Vilijam Lajons je 1922. osnovao kompaniju Swallow Sidecars, koja je proizvodila automobile i motore sa oznakom SS. Kada je 1935. godine trebalo da se pusti u prodaju SS100, Lajons je želeo da modelu da novo i zanimljivo ime. Predlog reklamne agencije je bilo ime „jaguar”, a ostalo je istorija. „Jaguar” je oličenje mačje gracioznosti i elegancije, ali i snage i agilnosti koja izdvaja modele ove kompanije. Tokom svih ovih godina, „Jaguar” je napravio neke od najpoznatijih modela. XK120 predstavljen nakon Drugog svetskog rata bio je jedan od najglamuroznijih automobila tog vremena. Tip C i D su dominirali trkama tokom ´50, a E-Type napravljen ´60. godina važi za jedan od najlepših automobila svih vremena. Kompanija godišnjicu obeležava u velikom stilu - model „jaguar XK 75” će tim povodom biti proizveden u ograničenoj seriji od prigodnih 75 automobila.

Jaguar XK 75 - proslava godišnjice sa stilom„Jaguar” ove godine proslavlja 75. godišnjicu, a model „jaguar XK 75” će tim povodom biti proizveden u ograničenoj seriji od prigodnih 75 automobila.

„U 2010. slavimo našu istoriju i 75 godina umetnosti pravljenja automobila”, kaže Majk O´Driskol, direktor firme Jaguar Cars.

Vilijam Lajons je 1922. osnovao kompaniju Swallow Sidecars, koja je proizvodila automobile i motore sa oznakom SS. Kada je 1935. godine trebalo da se pusti u prodaju SS100, Lajons je želeo da modelu da novo i zanimljivo ime. Predlog reklamne agencije je bilo ime „jaguar”, a ostalo je istorija.

„Jaguar” je oličenje mačje gracioznosti i elegancije, ali i snage i agilnosti koja izdvaja modele ove kompanije. Tokom svih ovih godina, „Jaguar” je napravio neke od najpoznatijih modela. XK120 predstavljen nakon Drugog svetskog rata bio je jedan od najglamuroznijih automobila tog vremena. Tip C i D su dominirali trkama tokom ´50, a E-Type napravljen ´60. godina važi za jedan od najlepših automobila svih vremena.

Kompanija godišnjicu obeležava u velikom stilu - model „jaguar XK 75” će tim povodom biti proizveden u ograničenoj seriji od prigodnih 75 automobila.

Ispod haube „jaguara XK 75” prede petolitarski motor standardnog XKR modela, dodatno pojačan na 523 konjske snage. Maksimalna brzina je 280 kilometara na sat, a ovaj model do stotke stiže za 4,4 sekunde.

Specijalnu XKR 75 ediciju obeležiće aluminijumske felne od 20 inča, sportski auspuh, a automobil će biti dostupan u tri nijanse - indigoplavoj, crnoj i srebrnoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik