Kako pre kupovine stana ugovoriti dobar kredit

Bez autora
Sep 26 2024

Kupovina stana je vrlo stresan posao, ali pre nego što pristupi kupovini, većina građana pre toga mora da obezbedi novac.

Najčešće je to kredit koji se, prema rečima Dušana Uzelca sa portala „Kamatica”, takođe kupuje od banke. Za većinu građana to je jedini način da obezbede novac, ali da bi zaduživanje koje se otplaćuje duži niz godina bilo što povoljnije, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko detalja.

– Ukoliko kupujete novi stan ili stan koji je tek u izgradnji, proverite kompaniju koja gradi zgradu u kojoj se nalazi vaš budući dom. Stan je velika investicija, a prevare sa stanovima su brojne. Birajte samo sigurne građevinske firme i proverite nekoliko puta pre nego što donesete konačnu odluku i potpišete ugovor – navode iz „Kamatice”. Na drugom mestu je važno da budući vlasnik stana odredi okvirnu mesečnu ratu koju će plaćati. Finansijski savetnici poručuju da će kupac imati manje briga ukoliko to uradi na vreme.

– Ako odredite koliko možete mesečno da plaćate, znaćete i koliki kredit ste u mogućnosti da podignete. Takođe, imajte u vidu da je za učešće za stambeni kredit potrebno najčešće 20 odsto od ukupnih sredstava. Savetujemo kupcima da se raspitaju i o tome koja kamata bi bila povoljnija: fiksna, varijabilna ili kombinovana – navode naši sagovornici. Oni podsećaju da je važno da se kupci raspitaju i koliko iznosi naknada za prevremenu otplatu kredita. Poznato je da kredit može da se otplati prevremeno u celosti ili delimično i zbog toga je dobro proveriti koliko banci treba da se plati za prevremenu isplatu duga. Visina naknade će biti, savetuju, definisana ugovorom, kojim je ugovorena fiksna nominalna kamatna stopa. Banka može tražiti i naknadu ukoliko u periodu od godinu dana neko želi da prevremeno otplati više od milion dinara.

– Kroz obračun efektivne kamatne stope saznaćete iznos nominalne kamatne stope, ali i sve dodatne troškove. Na ovaj način ćete se osigurati da unapred saznate sve svoje troškove, bez mogućnosti da vam banka naknadno unosi nove. Neki od najčešćih dodatnih troškova su naknada za obradu kreditnog zahteva, izdavanje menice, izveštaj Kreditnog biroa, premija osiguranje Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kasko osiguranje, podnošenje zahteva za upis hipoteke, procena vrednosti nepokretnosti, troškovi pribavljanja dokumentacije – savetuju sa ovog finansijskog portala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik