Kamion za sladokusce

Bez autora
Jun 29 2010

Po tehničkim inovacijama, kamioni TGM serije su među najmlađim „Man” kamionima iz takozvane traknolodži (Trucknology) generacije i temeljno su osveženi pre nepune dve godine. Zadržali su ukupnu masu od 13 do 18 tona (u nekim verzijama i do 26 tona), a kao i prethodnici namenjeni su distributivnom i regionalnom transportu, građevincima, putnoj privredi, komunalnim i interventnim službama. Nude se sa tri tipa kabine. Najkraća C verzija (dužine 1.620, širine 2.240, visine 1.365 mm) nudi puni komfor u dnevnim operacijama. Na zahtev kupca, na suvozačkoj strani umesto jednog sedišta može da ima klupu za dva saputnika. Varijanta L je za prevoze na dužim relacijama i zato je duža (2.280 mm), s komfornim ležajem širine 750 mm. U dva boksa zapremine 300 litara, kojima se prilazi spolja, kao i u nekoliko pregrada unutar kabine mogu da stanu sve potrepštine za duži boravak van kuće. Kabina i vozačko sedište su vazdušno oslonjeni, a na spisku serijske opreme su otvor na krovu sa mehaničkim otvaranjem, centralno zaključavanje, električno pomeranje i grejanje spoljnih ogledala, električno spuštanje/podizanje bočnih stakala, osvetljen ulaz na vozačkoj i suvozačkoj strani, rolo zavese za vetrobran i bočna stakla.

Kamion za sladokuscePo tehničkim inovacijama, kamioni TGM serije su među najmlađim „Man” kamionima iz takozvane traknolodži (Trucknology) generacije i temeljno su osveženi pre nepune dve godine.

Zadržali su ukupnu masu od 13 do 18 tona (u nekim verzijama i do 26 tona), a kao i prethodnici namenjeni su distributivnom i regionalnom transportu, građevincima, putnoj privredi, komunalnim i interventnim službama...

Luksuzne kabine

Nude se sa tri tipa kabine. Najkraća C verzija (dužine 1.620, širine 2.240, visine 1.365 mm) nudi puni komfor u dnevnim operacijama. Na zahtev kupca, na suvozačkoj strani umesto jednog sedišta može da ima klupu za dva saputnika. Varijanta L je za prevoze na dužim relacijama i zato je duža (2.280 mm), s komfornim ležajem širine 750 mm. U dva boksa zapremine 300 litara, kojima se prilazi spolja, kao i u nekoliko pregrada unutar kabine mogu da stanu sve potrepštine za duži boravak van kuće. Kabina i vozačko sedište su vazdušno oslonjeni, a na spisku serijske opreme su otvor na krovu sa mehaničkim otvaranjem, centralno zaključavanje, električno pomeranje i grejanje spoljnih ogledala, električno spuštanje/podizanje bočnih stakala, osvetljen ulaz na vozačkoj i suvozačkoj strani, rolo zavese za vetrobran i bočna stakla.

Najprostranija i najluksuznija, LX kabina ima za 280 mm povišeni krov, što omogućava da se, na zahtev kupca, ugradi još jedan ležaj širine 645 mm. Veliki prostor između vetrobrana i krova je iskorišćen za ugradnju polica za svekolike potrepštine vozača i suvozača. Njihova sedišta su, inače, prilagođena dugonijskim turama, pa vozačevo može da bude klimatizovano, a suvozačevo sa oborivim leđnim delom. Uz doplatu se u ovoj kabini nudi automatski klima-uređaj.
Rastegljive šasije

Kupcima TGM kamiona se nudi široka lepeza međuosovinskih rastojanja - od 3.050 do 6.975 mm. Dopuštaju da nadgradnje imaju spoljnu dužinu od 3,3 do čak 9,62 m. Korišćenjem jačih čeličnih legura i optimizacijom svih elemenata, šasije TGM familije su maksimalno olakšane, što direktno podiže korisnu nosivost. Recimo, u osnovnoj konfiguraciji, kamion predviđen za ukupnu masu od 18 tona ima solo težinu od 5.200 kg.

Snažna, ekonomična i čista „konjica”

TGM seriju pokreću tri šestocilindrična turbo interkuler dizel motora zapremine 6.871 kubika i tri izlazne snage: 250, 280 ili 326 KS. Treći pogonski agregat je sasvim nov u ovoj klasi. Njegova specifičnost je dvostepeni turbo punjač, koji u svim režimima rada, znači i pri malom broju obrtaja, obezbeđuje visok pritisak natpunjenja, a to se vrlo povoljno održava na krivu obrtnog momenta i elastičnost, posebno kada je vozilo pod punim opterećenjem ili se kreće po strmim usponima.

Servisni intervali za ove motore, kada se koriste na dužim relacijama, produženi su na 80.000 km, pod uslovom da se koriste maziva visokog kvaliteta. Osim mehaničkog devetostepenog menjača (osam + jedan „puzeći” stepen), kupcima se nudi i dvanaestostepena mehanička, ali automatizovana transmisija. Druga solucija je u startu skuplja, ali se u krajnjem može učiniti ipak ekonomičnijom. Za razliku od vozača, automatika skoro da ne greši, pa je smanjena opasnost od kvarova, a zbog precizno odmerenog vremena za promenu stepena prenosa postiže se i izvesna ušteda u potrošnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik