Kampovanje u banjama za turiste seniore

Bez autora
Sep 30 2024

Može li Srbija da u domaće banje privuče strane evropske i svetske turiste i to tako što će im omogućiti boravak u običnim i luksuznim kampovima?

Ovakva ideja je već na stolu, pa je na sastanku u Privrednoj komori Srbije dogovoreno da se krene u proceduru podizanja ovakvih „odmarališta” u blizini naših banja. Kako je saopšteno, uz adekvatnu turističku promociju, u kampovima, kamping odmorištima i kampiralištima mogao bi da se obezbedi veći broj noćenja, čime bi se povećala i vanpansionska potrošnja.

Osim u banjama, ideja je da se i generalno krene u razvoj kamping i glamping smeštajnih kapaciteta i u drugim zonama kao što su planinski turistički centri, reke i jezera, specijalni rezervati prirode i nacionalni parkovi, kao i seoska turistička domaćinstva gde kamping ima posebne komparativne prednosti. Ljubinko Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanje, kaže za naš list da je ovaj predlog odličan i da je prisustvovao sastanku u PKS.

– U Srbiji imamo nekoliko uređenih kampova, ali postoji potreba da se naprave i kampirališta i kamping stopovi za koja nisu toliko velika ulaganja u infrastrukturu, a mogu da se isplate. Izgradnja kampova je zahtevnija, ali mesto na kome bi se kamperi, i oni u tranzitu i drugi koji žele da provedu neko vreme u Srbiji, zaustavljali, ne zahteva velika ulaganja. Analiza je pokazala da postoji interesovanje tih turista i zato je prilika da se Srbija uključi i pruži takvu priliku – kaže Milenković. S obzirom na to da u banjama imamo usluge koje mogu biti zanimljive, predlog je da se takva uređena odmorišta prave blizu banja i rehabilitacionih centara.

– U svetu i Evropi ciljna grupa su turisti 60 plus godina koji su u penziji, imaju novca i sa svojim skupim kamperima po nekoliko meseci putuju po Evropi. Od Nemačke do Grčke imaju potrebu i da se zaustave u drugim zemljama, a Srbija je jedna od njih. Sokobanja koja ima i dobre sadržaje i ozbiljan je turistički centar ima potrebu za ovim sadržajem i već imamo i potencijalnog investitora. Nama je programom razvoja turizma predviđeno podizanje kampa kod Bovanskog jezera i ovaj investitor je zainteresovan za to – kaže naš sagovornik.

Na pitanje koje još banje imaju potrebu za ovakvim sadržajem, on kaže da su to Vrnjačka Banja, Zlatibor (koji već ima kamp), Jošanička Banja koja nema rehabilitacioni centar, ali je na putu za veliki turistički centar Kopaonik i lekoviti potencijal. Kampovi bi, smatraju naši sagovornici iz banja, bili značajni i za razvoj lokalnih zajednica.

Aleksandar Seničić, direktor Jute, kaže za „Politiku” da ovaj predlog ima smisla ukoliko se računa na starije goste koji iz Evrope putuju kamperima jer se tu može računati na njihovu platežnu moć i veću potrošnju. Klasični kampovi, sa druge strane, nisu oni koji više troše, naprotiv, oni su okrenuti unapred isplaniranoj potrošnji unutar dobro opremljenih kampova u kojima imaju sve i okrenuti su prirodi.

– Bilo kakav da je plan, govorimo o ozbiljnim ulaganjima koji su osnov da bi se ovakav potencijal iskoristio. Trebalo bi pažljivo planirati mesta na kojima bi se gradili kampovi ili odmorišta za kampere, jer treba misliti na sadržaje koje imaju ti centri. Nije cilj da omasovimo turiste koji negde neće imati šta rade ili na šta da potroše novac – objašnjava Seničić.

On kaže da se danas veliki segment evropskog turizma bazira na takozvanom senior turizmu, jer su to ljudi koji imaju i vreme i novac za putovanja. Seničić kaže da bi bilo dobro da se odmorišta za kampere prave blizu magistralnih pravaca i blizu turističkih centara jer bi tako mogli da ih privučemo. Poseban potencijal Srbija ima u takozvanom luksuznom kampingu ili glampingu kako se danas popularno naziva. Reč je uglavnom o privatnoj inicijativi koja ima i strategiju i klijentelu koja je vrlo platežna. To što se danas nudi u Srbiji okrenuto je prirodi i različitim aktivnostima.

– Imamo resurse, ali treba uporedo misliti i na sadržaje i gledati dobre primere iz Evrope. Imamo Vlasinu, Sjenicu, Peštersku visoravan, celu zapadnu Srbiju, Goliju i sa dobrim planom razvoja zaista može čudo da se napravi kada je reč o luksuznom kampingu – kaže Seničić.

Luksuz usred prirode

Glamping se odnosi na vrstu kampovanja koje podrazumeva smeštaj i uslove boravka koji se umnogome razlikuju od klasičnog kampovanja na koje smo navikli. Suština je jedinstveno iskustvo i doživljaj za urbanog čoveka koji teži da se upusti u avanturu, ali da to ne podrazumeva odricanje od određene doze komfora i sigurnosti. Ovo je idealna vrsta smeštaja i boravka koja omogućava uranjanje u okruženje i oslobađanje od stresa u ruralnom okruženju, a ne uskraćuje luksuz i sva ona mala zadovoljstava koja imamo na raspolaganju kod svoje kuće ili i u hotelu. U Srbiji ima za sada već dobra ponuda ovakvog smeštaja koji se nudi preko sajtova za izdavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik