Ko više zarađuje izvoznici nafte ili prodavci goriva

Bez autora
Sep 23 2024

Zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zarađuju mnogo više od maloprodaje naftnih derivata nego što zemlje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) zarađuju od izvoza nafte, skoro dva triliona dolara godišnje, a porezi u razvijenim zemljama igraju veliku ulogu u visokim cenama benzina, rekao je generalni sekretar OPEC-a Haitham al-Gais, prenosi oilexp.ru.

„Za mnoge potrošače, porezi mogu biti značajniji faktor od početne cene nafte u njihovom osećaju da su skuplji  na pumpi,„ rekao je on u svom članku, „Većina onoga što plaćate na pumpi su porezi”, prenosi Agencija za energetiku Srbije AERS.

Prema njegovom mišljenju, cenu koju potrošači plaćaju za benzin određuju brojni faktori-cena nafte, troškovi prerade, transporta i distribucije, profitne marže naftnih kompanija i porezi. Ali analiza pokazuje da glavni prihod i dalje primaju velike zemlje potrošača putem oporezivanja.

„Na primer, ekonomije OECD-a zarađuju mnogo više prihoda od maloprodaje naftnih derivata nego što zemlje OPEC-a zarađuju od početne prodaje svoje sirove nafte”, navodi se u članku.

Tako su od 2019. do 2023. zemlje OECD-a su u proseku zarađivale 1,915 biliona dolara godišnje od maloprodaje naftnih derivata (na osnovu ponderisanih prosečnih cena) nego što su zemlje članice OPEK-a zarađivale od prihoda od prodaje sirove nafte. Istovremeno, prošle godine je prosečno učešće poreza OECD-a u konačnoj maloprodajnoj ceni poraslo u odnosu na prethodnu godinu i iznosilo je oko 44 odsto, au nekim zemljama i više. Tokom godine, u nekoliko evropskih zemalja, porezi su činili više od 50 odsto konačne maloprodajne cene.

„Za vlade zemalja potrošača ovaj prihod, po pravilu, predstavlja neto profit koji će nastaviti da dobijaju od prodaje naftnih derivata na svojoj teritoriji”, istakao je generalni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik