Koliko košta najskuplji krompir na svetu?

Bez autora
Jun 21 2010

Uz šafran, beluga kavijar i bele tartufe, jedna od najskupljih namirnica na svetu je, verovali ili ne, krompir. La bonot je vrsta krompira koja se uzgaja samo na ostrvu Noarmutje u Francuskoj, a cena koju dostiže na tržištu ide i do 500 evra po kilogramu.U čemu je tajna? Kažu da je ovaj krompir specifičan jer se zemljištu na kojem se uzgaja dodaje morska trava, tako da se navodno u ukusu osećaju note limuna, zemlje i mora. Ova sorta je suviše osetljiva da bi se mašinski vadila iz zemlje, tako da se to obavlja ručno, a ukupan godišnji rod je svega 20.000 kilograma.

Koliko košta najskuplji krompir na svetu?Uz šafran, beluga kavijar i bele tartufe, jedna od najskupljih namirnica na svetu je, verovali ili ne, krompir.

La bonot je vrsta krompira koja se uzgaja samo na ostrvu Noarmutje u Francuskoj, a cena koju dostiže na tržištu ide i do 500 evra po kilogramu.

U čemu je tajna? Kažu da je ovaj krompir specifičan jer se zemljištu na kojem se uzgaja dodaje morska trava, tako da se navodno u ukusu osećaju note limuna, zemlje i mora.

Ova sorta je suviše osetljiva da bi se mašinski vadila iz zemlje, tako da se to obavlja ručno, a ukupan godišnji rod je svega 20.000 kilograma.

Krompir la bonot se svake godine može nabaviti samo od 1. do 10. maja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik