Kreće bezbojno staklo

Bez autora
Jun 27 2010

U iščekivanju da Agencija za privatizaciju odluči o sudbini manjinskog vlasnika “Srpske fabrike stakla”, bugarske firme “Rubi” iz Plevena, posle čega će se poraditi i na obezbeđivanju većih investicija, u ovoj fabrici pokušavaju da manjim ulaganjima kako-tako obnove proizvodnju. U pogonu “Ručno-trgovačko staklo” počele su pripreme za renoviranje vane pet, na kojoj će se proizvoditi bezbojno staklo. U ovom pogonu nekada su radile tri lončane i isto toliko kadnih peći, a sada je u funkciji samo peć za proizvodnju uložaka za termos boce. Peta vana ugašena je zbog neophodnog remonta krajem prošle godine. Reč je o investiciji vrednoj 340.000 evra. Za potpuni, generalni remont pete vane, koji bi omogućio njen rad narednih 7-8 godina, potrebno je čak 1,5 miliona evra. Remont bi trebalo da se okonča do polovine avgusta, kada će proizvodnja bezbojnih čaša za ugostiteljstvo uposliti 150 staklaraca.

Kreće bezbojno stakloU iščekivanju da Agencija za privatizaciju odluči o sudbini manjinskog vlasnika “Srpske fabrike stakla”, bugarske firme “Rubi” iz Plevena, posle čega će se poraditi i na obezbeđivanju većih investicija, u ovoj fabrici pokušavaju da manjim ulaganjima kako-tako obnove proizvodnju.

U pogonu “Ručno-trgovačko staklo” počele su pripreme za renoviranje vane pet, na kojoj će se proizvoditi bezbojno staklo. U ovom pogonu nekada su radile tri lončane i isto toliko kadnih peći, a sada je u funkciji samo peć za proizvodnju uložaka za termos boce. Peta vana ugašena je zbog neophodnog remonta krajem prošle godine.

U staklari kažu da je reč o investiciji vrednoj 340.000 evra. Za potpuni, generalni remont pete vane, koji bi omogućio njen rad narednih 7-8 godina, potrebno je čak 1,5 miliona evra. Remont bi trebalo da se okonča do polovine avgusta, kada će proizvodnja bezbojnih čaša za ugostiteljstvo uposliti 150 staklaraca. Neki od nekadašnjih radnika na ovoj peći trenutno su razmešteni u druge pogone, a neki su na plaćenom odsustvu.

Zarade radnicima stižu redovno, ali pitanje zdravstvenog osiguranja i overe zdravstvenih knjižica još nije rešeno. Takođe, neizvesno je i odakle će većinski vlasnik JP “Srbijagas”, obezbediti 17,6 miliona evra neophodnih za obnovu kapaciteta, da bi ovaj nekadašnji gigant povratio svoje mesto lidera u proizvodnji staklene robe na srpskom tržištu.

Termosi za Nemce

U “Ručno-trgovačkom staklu” trenutno se proizvode samo ulošci za termos boce, koji su veoma traženi na stranom tržištu. Kupci su, uglavnom, Nemci, a mesečno se proizvede do 250.000 termos uložaka. Na izvozu te robe staklari ostvaruju značajan prihod, sa stotinu radnika u tri smene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik