Kredit prikazan kao investicija

Bez autora
Jun 24 2010

"Energopetrol" Sarajevo uzeo je kredit, koji je prikazan kao ulaganje većinskog vlasnika ove kompanije, mađarsko-hrvatskog konzorcija MOL/INA, mada je on morao unijeti svojih 150 miliona KM u sarajevsku firmu. Kazali su to juče u Agenciji za privatizaciju FBiH, koja je revizorskoj kući "Deloitte" uputila primjedbe na revizorski izvještaj o izvršenju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola". "Deloitte" je prihvatio kreditno zaduženje "Energopetrola" kao izvršenje obaveza konzorcija MOL/INA, koji je 2006. godine potpisao ugovor o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije. 'Energopetrol' je digao kredit. Dakle firma se zadužila i to mora vratiti uz kamate, a revizor je to prihvatio kao da je konzorcij izvršio obaveze investiranja. Primjedbe na revizorski izvještaj, koji je Vladu FBiH i konzorcij MOL/INA koštao oko 57.000 KM, uputili su i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo. U resornom ministarstvu ističu da im je nejasno u kojem obimu su izvršene investicije, te da su primjedbe dostavljene "Deloittu" kako bi dopunili izvještaj, nakon čega bi Vlada trebalo da donese zaključke.

Kredit prikazan kao investicija"Energopetrol" Sarajevo uzeo je kredit, koji je prikazan kao ulaganje većinskog vlasnika ove kompanije, mađarsko-hrvatskog konzorcija MOL/INA, mada je on morao unijeti svojih 150 miliona KM u sarajevsku firmu.

Kazali su to juče u Agenciji za privatizaciju FBiH, koja je revizorskoj kući "Deloitte" uputila primjedbe na revizorski izvještaj o izvršenju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola". "Deloitte" je, tvrde u Agenciji, prihvatio kreditno zaduženje "Energopetrola" kao izvršenje obaveza konzorcija MOL/INA, koji je 2006. godine potpisao ugovor o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije.

"U izvještaju se navodi da je 'Energopetrol' digao kredit. Dakle firma se zadužila i to mora vratiti uz kamate, a revizor je to prihvatio kao da je konzorcij izvršio obaveze investiranja", kažu u Agenciji za privatizaciju.

Primjedbe na revizorski izvještaj, koji je Vladu FBiH i konzorcij MOL/INA koštao oko 57.000 KM, uputili su i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo. U resornom ministarstvu ističu da im je nejasno u kojem obimu su izvršene investicije, te da su primjedbe dostavljene "Deloittu" kako bi dopunili izvještaj, nakon čega bi Vlada trebalo da donese zaključke. Napomenuli su da je Agencija zatražila i pojašnjenja odakle je isplaćeno 4,5 miliona KM za otpremnine radnicima "Energopetrola".

"Revizori treba eksplicitnije da kažu šta po ugovoru o dokapitalizaciji znači ulaganje 150 miliona KM, odnosno da li to znači da će konzorcij donijeti taj novac u 'Energopetrol' i za taj iznos povećati vrijednost preduzeća ili će firma uzeti kredit pa se zadužiti", rekao je sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrija FBiH Stipo Buljan.

U mišljenju Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo navedeno je da je potrebno detaljno sagledati ispunjavanje ugovornih obaveza. Ističu, između ostalog, da konzorcij nije u potpunosti ispunio obaveze rekonstrukcije benzinskih pumpi, te da je potrebno precizno utvrditi da li ulaganja odgovaraju dinamici iz ugovora. Napominju da je konzorcij zadržao radnike "Energopetrola" u roku od tri godine, ali da u izvještaju nije jasno navedeno na osnovu čega je kasnije smanjen broj radnika "Energopetrola" sa 1.059 na 797.

U "Energopetrolu" su potvrdili da je ta firma uzela kredit od svojih suvlasnika MOL-a i INA, te da time nije prekršen ugovor o dokapitalizaciji.

"Konzorcij je ispunio sve obaveze. Bilo je definisano da konzorcij osigura investicije, a da to mogu biti kreditna sredstva", dodaju u "Energopetrolu".

Napominju da Vlada FBiH nije ispunila svoju obavezu iz ugovora da 100 radnika iz "Energopetrola" pređe u državnu firmu "Terminali Federacije".

U "Deloittu" juče nismo uspjeli dobiti komentar na primjedbe na njihov izvještaj, dok je premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao da mišljenje Agencije za privatizaciju i resornog ministarstva nije loše.

Prema ugovoru o dokapitalizaciji ako Vlada FBiH ili konzorcij ne budu zadovoljni nalazom revizora moguće je pokretanje spora pred međunarodnim arbitražnim sudom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik