Kriza penzijskog osiguranja poljoprivrednika

Bez autora
Jun 28 2010

Penzijsko osiguranje poljoprivrednika u Srbiji je u ozbiljnoj krizi jer poljoprivrednici uglavnom nisu zainteresovani za penzijsko osiguranje i izbegavaju uplatu doprinosa, tako da njihove penzije finansiraju ostali građani iz budžeta. Jedno od mogućih rešenja za ovu situaciju moglo bi biti ukidanje obaveznog i prelazak na dobrovoljno osiguranje jer poljoprivrednici masovno izbegavaju uplaćivanje doprinosa. Država sve vreme vodi politiku nezameranja poljoprivrednicima i izbegava primenu prinude u naplati penzijskih doprinosa, pa je obavezno osiguranje praktično pretvoreno u dobrovoljno. Evidencija o broju poljoprivrednih osiguranika potpuno nepouzdana jer se ažurira samo kada osiguranik sam dođe i prijavi promenu, pa iako je prema zvaničnoj evidenciji broj osiguranika oko 220.000, procenjuje se da stvaran broj ne prelazi 100.000. Postoje tri moguća rešenja za ozbiljne probleme penzijskog osiguranja poljoprivrednika od kojih jedno podrazumeva radikalno unapređenje postojećeg modela, što zahteva velike administrativne napore države.

Kriza penzijskog osiguranja poljoprivrednikaPenzijsko osiguranje poljoprivrednika u Srbiji je u ozbiljnoj krizi jer poljoprivrednici uglavnom nisu zainteresovani za penzijsko osiguranje i izbegavaju uplatu doprinosa, tako da njihove penzije finansiraju ostali građani iz budžeta, saopšteno je na predstavljanju publikacije "Penzijsko osiguranje poljoprivrednika" u Narodnoj banci Srbije.

Jedno od mogućih rešenja za ovu situaciju moglo bi biti ukidanje obaveznog i prelazak na dobrovoljno osiguranje jer poljoprivrednici masovno izbegavaju uplaćivanje doprinosa, rekao je autor publikacije, direktor ekonomskih studija Centra za liberalno-demokratske studije, Boško Mijatović.

On je istakao da država sve vreme vodi politiku nezameranja poljoprivrednicima i izbegava primenu prinude u naplati penzijskih doprinosa, pa je obavezno osiguranje praktično pretvoreno u dobrovoljno.

Mijatović je naveo i da je evidencija o broju poljoprivrednih osiguranika potpuno nepouzdana jer se ažurira samo kada osiguranik sam dođe i prijavi promenu, pa iako je prema zvaničnoj evidenciji broj osiguranika oko 220.000, procenjuje se da stvaran broj ne prelazi 100.000.

On je naglasio da postoje tri moguća rešenja za ozbiljne probleme penzijskog osiguranja poljoprivrednika od kojih jedno podrazumeva radikalno unapređenje postojećeg modela, što zahteva velike administrativne napore države.

Prema rečima Mijatovića, za primenu tog rešenja presudna je politička volja, odnosno spremnost na prinudu i kažnjavanje u slučaju da se doprinosi ne uplaćuju, kao i stvaranje tačne evidencije broja osiguranika.

Drugo rešenje podrazumeva nastavak postojećeg modela, što je politički najlakša opcija, ali podrazumeva narušavanje ideje obaveznog osiguranja, širenje siromaštva u starosti i finansijske gubitke budžeta, napomenuo je on.

Moguće rešenje je i ukidanje obaveznog i prelazak na dobrovoljno osiguranje poljoprivrednika, ukazao je Mijatović navodeći da su razlozi u prilog tom rešenju to što država nema administrativni kapacitet da na valjan način održava penzijsko osiguranje.

Razlog za prelazak na dobrovoljno osiguranje je i činjenica da su poljoprivrednici nezainteresovani za uplaćivanje doprinosa i to masovno izbegavaju, rekao je on i dodao da bi postojeći osiguranici mogli preći u privatno osiguranje, a dobili bi državne obveznice za dosadašnje uplate.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad Radina Todović istakla je da penzijska reforma u Srbiji traje skoro 10 godina i stalno je u žiži interesovanja, što je i razumljivo s obzirom na to da u Srbiji ima 1,6 miliona penzionera i 2,7 miliona penzionih osiguranika.

Ona je napomenula da je predlog izmena i dopuna Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju, koji je nedavno usvojila vlada, jedna faza u toj reformi podsetivši da je reforma sistema PIO jedan od uslova iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik