Med značajan izvozni proizvod Srbije

Bez autora
Sep 22 2024

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bratislav Ćirković istakao je na otvaranju 7. Pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana “Otvoreni Balkan” u Vranju, da je sektor pčelarstva doživeo snažan razvoj i da se med pozicionirao kao značajan izvozni proizvod Srbije.

Državni sekretar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se poslednjih godina u Srbiji povećava broj košnica, te ukazao i na snažnu podršku pčelarima od strane Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva.

Prema njegovim rečima, kroz meru podrške direktnih plaćanja pčelarima se isplaćuje 1.000 dinara po košnici, dok se za meru podrške bespovratnih sredstava za nabavku opreme u pčelarstvu godišnje izdvoji oko milijardu dinara.

Ćirković je naglasio i da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvek podržava manifestacije ovakvog tipa, na kojima se promovišu srpska poljoprivreda i srpski proizvodi.

Veliki broj izlagača, kako je naveo, svedoči o značaju ovog sajma, koji predstavlja priliku pčelarima da razmene iskustva, upoznaju se sa novinama u pčelarstvu, a mnogima otvara mogućnosti da pronađu svoje mesto na domaćem tržištu, te potom i na inostranim.

Ovogodišnji Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana u Vranju organizuju Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Grad Vranje, u saradnji sa Evropskim pčelarskim savezom (EBA), Savezom profesionalnih pčelara Grčke, Savezom udruženja pčelara Republike Srpske i Nacionalnom federacijom pčelara Albanije i uz podršku Društva pčelara ,,Matica“ Vranje.

Na sajmu se očekuje veliki broj posetilaca iz Srbije, Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Turske i Crne Gore. Takođe, tokom dana biće organizovana i stručna predavanja, kao i okrugli sto za predsednike pčelarskih udruženja i pčelarskih saveza celog regiona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik