Misija MMF-a upoznata sa planom investicija i reformama u energetskom sektoru

Bez autora
Oct 06 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef te misije Donal Mekgetigan, o energetskoj sigurnosti i pripremama za grejnu sezonu, planiranim ulaganjima u energetsku infrastrukturu i reformama u energetskim kompanijama.

Đedović Handanović je na sastanku održanom u okviru četvrtog razmatranja rezultata stend-baj aranžmana sa Srbijom, istakla da je naša zemlja dobro pripremljena za predstojeću grejnu sezonu, navodeći da su rezerve u akumulacijama dva puta veće nego 2022. godine, dok su zalihe uglja takođe dvostruko veće u odnosu na istu godinu.

Ministarka je navela da je sigurnost u snabdevanju gasom unapređena zahvaljujući završetku gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, dok je ugovorom između „Srbijagasa“ i azerbejdžanskog „Sokara“ obezbeđeno do milion kubika gasa dnevno tokom ove zime.

Imamo mogućnost nabavke određenih količina iz LNG terminala u Aleksandropolisu, a dodatnu sigurnost daju rezerve gasa u Srbiji i Mađarskoj, koje ukupno iznose oko 560 miliona metara kubnih, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, započet je projekat proširenja gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, za koje je izdata građevinska dozvola, a koji će obezbediti dodatnih oko 800 miliona kubnih metara gasa.

Takođe, do kraja godine očekujemo da budu završeni i novi kapaciteti za skladištenje nafte u Smederevu, dodala je ona.

Đedović Handanović je naglasila da je tokom leta Vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. sa vizijom do 2050. godine i da očekuje da uskoro bude usvojena i nova Strategija razvoja energetike, koja utvrđuje ciljeve i projekcije razvoja energetskog sektora Srbije do 2040. godine.

Nastavljamo da radimo na unapređenju zakonodavnog okvira i kroz izmene Zakona o energetici koje smo pripremili, radićemo na unapređivanju energetske sigurnosti, posebno u kontekstu prelaska na čiste izvore energije, dodala je Đedović Handanović.

Ministarka je upoznala Misiju MMF-a sa planom investicija koji je Vlada i usvojila, a koji u delu proizvodnih kapaciteta uključuje završetak TE Kostolac B3, izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana koje će biti u vlasnštvu EPS-a, izgradnju novih reverzibilnih hidroelektrana i revitalizaciju blokova u hidroelektranama i termoelektranama.

U novembru planiramo da raspišemo drugi krug aukcija za tržišne premije za solarne i vetroelektrane, a prema dosadašnjoj dinamici i interesovanju, očekujemo da trogodišnji cilj od 1.300 megavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije bude prevaziđen, rekla je ministarka.

Ona je napomenula da će Srbija nastaviti da gradi interkonekcije na elektroenergetskoj i gasovodnoj mreži kojima će se bolje povezati sa susedima, što je važno za otpornost energetskog sistema na potencijalne krizne situacije.

Đedović Handanović je ukazala na to da su u elektroenergetici, prioritet završetak Transbalkanskog koridora kojim će se Srbija povezati sa Crnom Gorom i BiH, kao i otpočinjanje gradnje interkonekcija sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom.

U snabdevanju gasom, prioritet je gradnja interkonekcija ka Rumuniji i Severnoj Makedoniji, dodala je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila na to da je u modernizaciju distributivne mreže u prethodnih 12 meseci uloženo približno 170 miliona evra, a da je obezbeđeno dodatnih 260 miliona evra za automatizaciju, digitalizaciju i nastavak uvođenja pametnih brojila, što će doprineti većoj pouzdanosti snabdevanja i smanjenju gubitaka na mreži.

Ona je govoreći o reformama u energetskim kompanijama, istakla da su one najdalje odmakle u Elektroprivredi Srbije (EPS), gde je u junu počelo sprovođenje usvojenog plana transformacije.

Usvajanjem nove metodologije za komercijalne kupce električne energije i gasa, obezbeđena je bolja raspodela rizika između energetskih kompanija i privrede, što je važno za finansijsku stabilnost EPS-a i Srbijagasa. Kontinuirano pratimo performanse energetskih kompanija, kako sa fiskalnog stanovišta, tako i sa stanovišta dugoročne održivosti energetskog sistema, navela je ona.

Donal Mekgetigen je pohvalio način izveštavanja o sprovođenju dogovorenih mera, kao i ukupne rezultate u energetskom sektoru koje je Ministarstvo rudarstva i energetike predstavilo na sastanku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik