Na šalter, pa u svoj džep

Bez autora
Jun 27 2010

Prva trgovina akcijama Naftne industrije Srbije može da se očekuje oko polovine jula, a oko 4,8 miliona građana od tada će imati priliku da unovči svojih pet akcija, nominalne vrednosti 2.500 dinara. Ostaje, međutim, pitanje da li će biti zainteresovanih kupaca za akcije naftne kompanije. U NIS kažu da je u toku procedura u Agenciji za privredne registre posle prelaska NIS iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. Posle završetka te procedure, kompanija će predati zahtev Centralnom registru. Po dobijanju izvoda sa računa u Centralnom registru, NIS će predati zahtev za uključivanje na listing Beogradske berze. Cena akcija NIS je ono što građane zanima, odnosno da li će rasti ili padati. Na ovonedeljnoj sednici Vlade Srbije usvojena je i uredba kojom se preciznije utvrđuje procedura za prodaju akcija. Zasad je dovoljno da građanin na bilo koji šalter pošte donese samo važeću ličnu kartu i nije neophodna potvrda o vlasništvu za pet akcija NIS, koja je deljena zimus. Prvo trgovanje akcijama NIS biće besplatno na šalterima pošta.

Na šalter, pa u svoj džepPrva trgovina akcijama Naftne industrije Srbije može da se očekuje oko polovine jula, a oko 4,8 miliona građana od tada će imati priliku da unovči svojih pet akcija, nominalne vrednosti 2.500 dinara.

Ostaje, međutim, pitanje da li će biti zainteresovanih kupaca za akcije naftne kompanije.

U NIS kažu da je u toku procedura u Agenciji za privredne registre posle prelaska NIS iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo. Posle završetka te procedure, kompanija će predati zahtev Centralnom registru. Po dobijanju izvoda sa računa u Centralnom registru, NIS će predati zahtev za uključivanje na listing Beogradske berze.

Cena akcija NIS je ono što građane zanima, odnosno da li će rasti ili padati.

Na ovonedeljnoj sednici Vlade Srbije usvojena je i uredba kojom se preciznije utvrđuje procedura za prodaju akcija.

Zasad je dovoljno da građanin na bilo koji šalter pošte donese samo važeću ličnu kartu i nije neophodna potvrda o vlasništvu za pet akcija NIS, koja je deljena zimus. Prvo trgovanje akcijama NIS biće besplatno na šalterima pošta.

- Ako građanin treba za nekog drugog da obavi trgovinu akcijama potrebno je da od dokumenata sa sobom ponese svoju važeću ličnu kartu, ličnu kartu osobe za koju treba da obavi trgovinu i punomoćje overeno u sudu - objašnjeno nam je u Agenciji za privatizaciju.

Na samom šalteru procedura je veoma jednostavna, jer službenik samo proverava matični broj i stanje akcija i štampa ugovor. Potom slede formalna pitanja, kao kod brokera o broju akcija koje se prodaju i po kojoj minimalnoj ceni.

Službenik će pitati građanina i za račun u banci na koji će mu biti uplaćen novac od eventualne prodaje. Potom se potpisuje nalog za prodaju.

Minimalna cena

Da bi građanin znao da odgovori na pitanje koja je minimalna cena akcija ispod koje ne želi da se njegove akcije prodaju, na samom šalteru u pošti biće okačena prosečna cena akcija prethodnog dana na zatvaranju trgovanja. Kako nam je objašnjeno u Agenciji, to će izgledati kao kursna lista za kotiranje deviza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik