Nastavak saradnje sa Svetskom bankom na unapređenju sektora poljoprivrede

Bez autora
Oct 07 2024

Pomoćnica ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Vladi Republike Srbije Anja Javor razgovarala je danas sa predstavnicima Svetske banke o zajedničkom Projektu konkurentne poljoprivrede Srbije (SCAP), koji se realizuje od 2021. do 2024. godine.

Na sastanku je bilo reči o finalizovanju aktivnosti koje su time obuhvaćene, kao i o potencijalnom produžetku i dodatnom finansiranju ovog važnog projekta za period od 2025. do 2029. godine.

Tom prilikom je istaknuto da Ministarstvo ostaje privrženo uspešnom sprovođenju svih dogovorenih aktivnosti iz Akcionog plana za produženje roka za realizaciju projekta, što pre svega, obuhvata one koje se odnose na podršku domaćoj prehrambeno-prerađivačkoj industriji, kroz sufinansiranje poslovnih planova unapređenja konkurentnosti, održivosti, inovacija i digitalizacije.

Javor je naglasila da je digitalizacija poljoprivrede budućnost, te da je unapređenje i modernizacija sistema eAgrar od izuzetnog značaja za poljoprivredne proizvođače kao korisnike.

U pogledu mogućeg dodatnog finansiranja projekta, ona je navela da bi za Ministarstvo ta sredstva bila veoma važna jer bi time bile podržane specifične investicije u razvoj konkurentnosti, otpornosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje.

Takođe, time bi bilo podržano i zapošljavanje mladih u ruralnim sredinama, jačanje pristupa tržištu poljoprivrednih proizvoda, kako domaćeg tako i međunarodnog, ali i raznovrsnost ekonomskih aktivnosti.

Na sastanku je konstatovano da je dosadašnja saradnja Ministarstva i Svetske banke bila veoma uspešna, te da ona predstavlja sistemske i strateške napore da se reformiše i unapredi sektor poljoprivrede.

Razgovoru su prisustvovali i sekretarka Ministarstva poljoprivrede Stanija Višekruna i koordinator Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije (SCAP) Milan Stevanović, dok su u svojstvu predstavnika Tima za upravljanje projektom ispred Svetske banke prisutni bili Augusto Garsija, Olivera Jordanović i Čueling Li.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik