Nezaposlenost u eurozoni u kolovozu nepromijenjena, u Hrvatskoj blago pala

Bez autora
Oct 03 2024

Stopa nezaposlenosti u eurozoni bila je stabilna u kolovozu, a u Hrvatskoj je blago snižena, pokazalo je izvješće Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) zadržala se u kolovozu na srpanjskih 6,4 posto. U odnosu na isti mjesec lani smanjena je za 0,2 postotna boda, prema izvješću europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a niža je za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, na 5,9 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je šest posto.

Eurostat procjenjuje da je u EU u kolovozu bez posla bilo nešto više od 13 milijuna građana, od čega njih gotovo 11 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u eurozoni u kolovozu pao za 94 tisuće, a u EU za 108 tisuća. Na godišnjoj razini smanjen je za 233 tisuće u eurozoni i za 142 tisuće u EU.

Hrvatska ispod prosjeka

I u kolovozu je samo Španjolska bilježila dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, od 11,3 posto. Najbliža joj je i na kraju ljeta bila Grčka sa stopom od 9,5 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u kolovozu iznosila 4,9 posto i bila za 0,1 postotni bod niža nego u srpnju.

Bez posla je u Hrvatskoj u kolovozu bilo 85 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u srpnju. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz broj im se smanjio za 20 tisuća.

Najbliže Hrvatskoj bile su u kolovozu Austrija i Slovačka sa stopom nezaposlenosti od 5,3 posto, pokazuju tablice.

Najnižu stopu nezaposlenosti ponovno su bilježile Češka i Poljska, od 2,6 odnosno 2,9 posto. Slijedi Malta s tri posto, a blizu su i Slovenija i Njemačka s 3,3 odnosno 3,5 posto.

Dvoznamenkasta nezaposlenost mladih

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je u kolovozu 14,1 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u srpnju. U usporedbi s istim mjesecom lani, niža je za 0,7 postotnih bodova.

U EU-u snižena je za 0,2 postotna boda, na 14,3 posto. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz smanjena je za pola postotna boda.

Statističari procjenjuju da je u EU-u u kolovozu bez posla bilo gotovo 2,77 milijuna mladih, od kojih 2,23 milijuna u eurozoni. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine broj nezaposlenih mladih smanjen je u eurozoni za 128 tisuća, a u EU-u za 102 tisuće.

Španjolska je i u kolovozu, prema dostupnim podacima, bilježila najvišu stopu nezaposlenosti među mladima, od 24,7 posto. Najbliža joj je i u zadnjem ljetnom mjesecu bila Švedska sa stopom od 23,8 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti mladih bilježila je i u kolovozu Njemačka, od 6,8 posto. 

U drugom kvartalu Hrvatska je bilježila stopu nezaposlenosti mladih od 16,7 posto, uz 21 tisuću nezaposlenih, potvrdio je Eurostat u najnovijem izvješću. U prva tri mjeseca iznosila je prema revidiranim podacima 17,2 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik