Nova kategorizacija hotelskih objekata

Bez autora
Jun 22 2010

Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji hotelskih objekata stupa na snagu u sredu, a cilj mu je unapređenje standarda i kvaliteta usluge u smeštajnim objektima. Tim pravilnikom predviđen je nov način podnošenja zahteva za kategorizaciju, a novina je da će hoteli sami popunjavati upitnik u kome će se svaka usluga posebno bodovati. Kontrolu kategorisanih hotela obavljaće turistička inspekcija i u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku sardanju (GTZ) sporovoće se njihova obuka. U narednom periodu biće nastavljeno sa obukom predstavnika turističkih organizacija i privrede u saradnji sa Centrom za edukaciju Privredne komore Srbije. Nakon toga se očekuje završetak priručnika i svih pratećih dokumenata, kao i razvoj i uspostavljanje elektronske obrade podataka. Pravilnikom je predviđeno da najmanje 80 odsto od ukupnog broja smeštajnih jedinica mora da ima minimalnu površinu za određenu kategoriju, a ostalih 20 odsto može da ima površinu samo za jednu kategoriju niže i gost o tome mora da bude obavešten.

Nova kategorizacija hotelskih objekataPravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji hotelskih objekata stupa na snagu u sredu, a cilj mu je unapređenje standarda i kvaliteta usluge u smeštajnim objektima, rečeno je na sednici Odbora Udruženja ugostiteljstva i turizma na temu "Nova hotelska klasifikacija u Srbiji".

Kako je kazala samostalni savetnik u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Ivana Dedijer, tim pravilnikom predviđen je nov način podnošenja zahteva za kategorizaciju, a novina je da će hoteli sami popunjavati upitnik u kome će se svaka usluga posebno bodovati.

- Kontrolu kategorisanih hotela obavljaće turistička inspekcija i u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku sardanju (GTZ) sporovoće se njihova obuka - kazala je ona i naglasila da će u narednom periodu biti nastavljeno sa obukom predstavnika turističkih organizacija i privrede u saradnji sa Centrom za edukaciju Privredne komore Srbije.

- Nakon toga se očekuje završetak priručnika i svih pratećih dokumenata, kao i razvoj i uspostavljanje elektronske obrade podataka - istakla je Dedijer i navela da je Pravilnikom predviđeno da najmanje 80 odsto od ukupnog broja smeštajnih jedinica mora da ima minimalnu površinu za određenu kategoriju, a ostalih 20 odsto može da ima površinu samo za jednu kategoriju niže i gost o tome mora da bude obavešten.

Na skupu, kome su osim predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Privredne komore Beograda, prisustvovali i hotelijeri, predstavnici ugostiteljskih preduzeća i turističkih agencija rečeno je da je nova klasifikacija hotela urađena prema evropskim standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik