Opala prodaja automobila u maju u Italiji

Bez autora
Jun 02 2010

Italijanska prodaja novih automobila pala je tokom proteklog meseca 13,79 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Udeo "Fijata" na domaćem tržištu skliznuo je ispod 30 odsto, prvi put od decembra 2005. godine.Ukupna prodaja dostigla je prošlog meseca 163.700 jedinica zbog prestanka podsticajnih mera za nabavku vozila niže emisije štetnih gasova, što je posebno pogodilo grupu "Fijat", glavnog domaćeg i jednog od najvećih proizvođača kola u Evropi. Prodaja "Fijata" u maju je smanjena 25,1 odsto na godišnjem nivou, tako da je udeo kompanije u ukupnoj prodaji na domaćem tržištu iznosio 29,84 odsto, prvi put ispod 30 odsto od 2005. godine.

Opala prodaja automobila u maju u ItalijiItalijanska prodaja novih automobila pala je tokom proteklog meseca 13,79 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Kako je navelo italijansko ministarstvo saobraćaja, udeo "Fijata" na domaćem tržištu skliznuo je ispod 30 odsto, prvi put od decembra 2005. godine.

Ukupna prodaja dostigla je prošlog meseca 163.700 jedinica zbog prestanka podsticajnih mera za nabavku vozila niže emisije štetnih gasova, što je posebno pogodilo grupu "Fijat", glavnog domaćeg i jednog od najvećih proizvođača kola u Evropi.

Prodaja "Fijata" u maju je smanjena 25,1 odsto na godišnjem nivou, tako da je udeo kompanije u ukupnoj prodaji na domaćem tržištu iznosio 29,84 odsto, prvi put ispod 30 odsto od 2005. godine.

"Fijat" je prošlog meseca prodao oko 49.000 automobila tri njegove robne marke.

Registracija novih automobila počela je da pada od aprila zbog negativnih efekata vladine odluke da se ukinu subvencije za kupovinu ekoloških vozila.

Poslednji podsticaji prestali su u decembru prošle godine, ali posledice te odluke osetile su se na prodaju tek u martu, zbog toga što su kupci do tada registrovali nabavke.

U maju 2009. godine prodato je oko 190.000 jedinica, prema zvaničnim podacima, a za pet meseci ove godine ukupne isporuke na italijanskom tržištu porasle su 7,86 odsto, na oko 992.000 komada.

Zbog nedostatka podsticajnih mera iz sistema "staro za novo", "Fijat" je zabeležio i pad proizvodnje od oko 8.000 modela "ćinkvećento" i "panda" u njegovoj fabrici u Poljskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik