Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmu

Bez autora
Jun 23 2010

Banke u Hrvatskoj prepoznale su važnost razvoja turističkog sektora i razvile bogatu ponudu namijenjenu malim i srednjim poduzetnicima u turizmu. No osim vlastitih kreditnih linija banke kroz programe poticaja surađuju i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, ministarstvima, te županijskim i općinskim vlastima. Hrvatska poštanska banka malim i srednjim poduzetnicima u turizmu nudi kreditnu liniju namijenjenu razvoju turističke djelatnosti radi poticanja gradnje hotela, apartmana i ugostiteljskih objekata. Klijentima su na raspolaganju krediti u iznosima od 30.000 do milijun kuna, s rokom otplate do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci. Kredite mogu koristiti za kupnju, dogradnju ili gradnju novih kapaciteta ili pak rekonstrukciju i opremanje postojećih objekata. Sredstva su namijenjena i kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje, a do 30% iznosa klijenti mogu iskoristiti za obrtna sredstva. Kako ističe Ivana Gernhardt, pomoćnica direktora Direkcije za mala i srednja poduzeća HPB-a, u ponudu kredita za građane uveli su i kratkoročni kredit za pripremu turističke sezone, namijenjen klijentima koji se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta.

Ponuda kredita za male i srednje poduzetnike u turizmuBanke u Hrvatskoj prepoznale su važnost razvoja turističkog sektora i razvile bogatu ponudu namijenjenu malim i srednjim poduzetnicima u turizmu.

No osim vlastitih kreditnih linija banke kroz programe poticaja surađuju i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, ministarstvima, te županijskim i općinskim vlastima. Hrvatska poštanska banka malim i srednjim poduzetnicima u turizmu nudi kreditnu liniju namijenjenu razvoju turističke djelatnosti radi poticanja gradnje hotela, apartmana i ugostiteljskih objekata. Klijentima su na raspolaganju krediti u iznosima od 30.000 do milijun kuna, s rokom otplate do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci.

Kredite mogu koristiti za kupnju, dogradnju ili gradnju novih kapaciteta ili pak rekonstrukciju i opremanje postojećih objekata. Sredstva su namijenjena i kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje, a do 30% iznosa klijenti mogu iskoristiti za obrtna sredstva. Kako ističe Ivana Gernhardt, pomoćnica direktora Direkcije za mala i srednja poduzeća HPB-a, u ponudu kredita za građane uveli su i kratkoročni kredit za pripremu turističke sezone, namijenjen klijentima koji se bave iznajmljivanjem smještajnih ili turističkih kapaciteta.

“Moguće ga je realizirati u iznosu do 15.000 eura. Iznosi do 7000 eura dostupni su bez jamaca, dok kod većih instrumene osiguranja klijenti biraju prema vlastitim mogućnostima”, pojašnjava Gernhardt. Rok otplate je, dodaje, 24 mjeseca, a korisnici mogu birati hoće li anuitete plaćati mjesečno, tromjesečno, polugodišnje ili godišnje. Zagrebačka banka odobrava kredite namijenjene turizmu svim segmentima poduzetnika, pa korisnici mogu biti obrtnici, ljudi slobodnih zanimanja, tvrtke i početnici u turizmu. Kredit je namijenjen gradnji, uređenju ili opremanju objekata, kupnji plovila i opreme za iznajmljivanje te refinanciranju kredita odobrenih u drugim bankama i refundaciji vlastitih ulaganja izvršenih u prethodnih 12 mjeseci. “Najmanji je iznos kredita 2500 eura, a najveći ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta.

Korisnici paket-računa 1 ZA SVE, model Partner, imaju 30 posto popusta na naknadu za obradu kreditnog zahtjeva. Rok otplate je do 10 godina, uz mogućnost počeka do 12 mjeseci, ovisno o namjeni”, kažu u Zabi, napominjući i da u suradnji s HBOR-om nude programe kreditiranja pripreme turističke sezone i turističkog sektora.

Hotelska poduzeća

Privredna banka Zagreb sudjeluje u kreditnim i garantnim aranžmanima potpisanim s ministarstvima, županijama i općinama, koji su namijenjeni poticanju poslovanja klijenata u turističkom sektoru. “Poslovna suradnja je ostvarena s velikim brojem hotelskih poduzeća, a posebno smo ponosni što smo dali znatan doprinos i u razvoju kontinentalnog turizma. U dijelu turističke potrošnje klijentima pružamo usluge kroz kartično poslovanje, a važne iskorake smo učinili u dijelu prodaje turističkih aranžmana krajnjim korisnicima preko našeg društva PBZ Card i Jambo Travel Service usluge”, kažu u PBZ-u.

Kako pak ističe Lordan Hrabar, direktor Odjela za malo poduzetništvo i obrt Societe Generale Splitske banke, ta banka svim poduzetnicima nudi kredite za gradnju, opremanje i renoviranje apartmana, s rokom otplate do sedam, a iznimno i do deset godina, uz poček od godinu dana. “Klijenti mogu izabrati i kratkoročne kredite za popunu sezone, s rokom do godinu dana, ako su im potrebna sredstva za obnovu zaliha ili inventara za tekuću sezonu”, navodi Hrabar. Splitska banka, kaže, nudi i prekoračenje po žiro-računu, namijenjeno rješavaju problema vezanih uz nedostatnu likvidnost i plaćanje dobavljača.

U Raiffeisen banci (RBA) naglašavaju da su na tržištu plasirali proizvod RBA Komplet, koji naglašava usmjerenost banke na male i srednje poduzetnike u turizmu. “Iz RBA kompleta moguće je zatražiti kredit s fleksibilnim rokom otplate, dopušteno prekoračenje po transakcijskom računu ili Business MasterCard revolving kreditnu karticu”, poručuju. U ponudi su i proizvodi iz EU/EBRD kreditne linije, namijenjeni financiranju kupnje poslovnog prostora, uređenja ureda ili prodajnog prostora, kao i financiranje opreme ili vozila u iznosima do 125.000 eura. Klijentima su na raspolaganju i programi kreditiranja u suradnji s HBOR-om, poput potpore turističkom sektoru ili razvoju maloga obiteljskog poduzetništva u turizmu.

Suradnja sa županijama

U segmentu malog i srednjeg poduzetništva bogatu ponudu razvila je i Erste banka, a u prvih pet mjeseci 2010. plasirali su turističke kredite građanima te malim i srednjim poduzetnicima u iznosu od gotovo osam milijuna kuna. Iznosi kredita ovise o obujmu poslovanja i mogućnosti povrata iz budućih novčanih tokova. Turistički krediti odobravaju se u minimalnom iznosu od 1300 eura, dok maksimalan iznos ovisi o kreditnoj sposobnosti klijenta.

“Kamatna stopa kreće se od 6,99 do 8%. Rok otplate je do 15 godina, uz poček do 18 mjeseci”, govore u Erste banci, dodajući da je posebna pogodnost odabir otplate u mjesečnim, tromjesečnim, polugodišnjim ili godišnjim anuitetima. Također se kamatna stopa umanjuje za 0,2 postotna poena, za kredite namijenjene adaptaciji i opremanju objekata s četiri ili pet zvjezdica.

Kako naglašavaju u Hypo-Alpe-Adria banci, uz financiranje malog i srednjeg poduzetništva, surađuju i sa županijama i jedinicama lokalne uprave i samouprave te HBOR-om. “Hypo banka je potpisala s Istarskom županijom sporazum o suradnji za kreditnu liniju ‘Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva’. Osigurala je povoljne poticajne kredite u iznosima od 200.000 do pet milijuna kuna, uz kamatu u visini šestomjesečnog EURIBOR-a + 6,5 posto, što daje kamatu od 7,5%”, poručuju u banci. Kreditna linija “Lokalni projekti razvoja maloga gospodarstva” posljednji je primjer politike razvoja i stabilizacije koja se provodi osiguranjem povoljnih kreditnih sredstava obrtima, malim i srednjim trgovačkim društvima i zadrugama koji ulažu na području Istarske županije, a bez obzira na njihovo sjedište, kažu u Hypo banci, dodajući da su sličan sporazum potpisali sa Zagrebačkom županijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik