Posao u fabrikama “Fijata”

Bez autora
Jun 27 2010

Predstavnici Ministarstva ekonomije i Samostalnog sindikata “Zastava automobila” usaglasili su tekst budućeg sporazuma kojim će biti rešen status 1.600 radnika koji još nisu prešli u kompaniju “Fijat Srbija”, a nadležni će se obavezati i da ovi neraspoređeni radnici imaju prednost prilikom zapošljavanja u “Fijatovim” fabrikama iz prateće industrije. Gogovoreno je da paraf na ovaj sporazum početkom nedelje stave ministar Mlađan Dinkić i predstavnici svih reprezentativnih sindikata fabrike. Sa potpisivanjem sporazuma staviće se tačka i na proteste radnika, koji su u aprilu i maju ispred kapije nove kompanije tražili da budu radno angažovani. Kompanija “Fijat Srbija” je na proizvodnji “punta” angažovala oko hiljadu radnika, a ostalih 1.600 je ostalo na platnom spisku “Zastave”. Oni su upućeni na plaćeni odmor s obrazloženjem da će biti angažovani sukcesivno, prema potrebama “Fijata”, a poslednji rok je bio - početak serijske proizvodnje novog modela.

Posao u fabrikama “Fijata”Predstavnici Ministarstva ekonomije i Samostalnog sindikata “Zastava automobila” usaglasili su tekst budućeg sporazuma kojim će biti rešen status 1.600 radnika koji još nisu prešli u kompaniju “Fijat Srbija”, a nadležni će se obavezati i da ovi neraspoređeni radnici imaju prednost prilikom zapošljavanja u “Fijatovim” fabrikama iz prateće industrije.

Prema rečima Zorana Mihajlovića, predsednika Samostalnog sindikata i člana upravnog odbora Fabrike automobila, dogovoreno je da paraf na ovaj sporazum početkom nedelje stave ministar Mlađan Dinkić i predstavnici svih reprezentativnih sindikata fabrike. Sa potpisivanjem sporazuma staviće se tačka i na proteste radnika, koji su u aprilu i maju ispred kapije nove kompanije tražili da budu radno angažovani.

Kompanija “Fijat Srbija” je na proizvodnji “punta” angažovala oko hiljadu radnika, a ostalih 1.600 je ostalo na platnom spisku “Zastave”. Oni su upućeni na plaćeni odmor s obrazloženjem da će biti angažovani sukcesivno, prema potrebama “Fijata”, a poslednji rok je bio - početak serijske proizvodnje novog modela.

Odnose staro

U ovom trenutku oko 400 radnika sa evidencije “Zastavine” fabrike automobila radi na izmeštanju stare opreme, dok još stotinak procenjuje i prodaje stari nameštaj koji se uklanja iz fabričkih hala. Između ostalog, utanačeno je i da se na tom poslu rotiraju i preostali radnici koji su na plaćenom odmoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik