Povećane uplate doprinosa u penzijske fondove

Bez autora
Jun 28 2010

Ukupan doprinos korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova u prvom kvartalu 2010. godine u Srbiji iznosio je 618,5 miliona dinara, što je najveći iznos uplata na nivou kvartala od početka poslovanja fondova. Prosečan doprinos korisnika je, takođe, najviši od osnivanja fondova, i iznosi 3. 940 dinara, navedeno je u Izveštaju NBS o poslovanju dobrovoljnih penzijskih fondova u prvom kvartalu 2010. Od ukupno uplaćenih sredstava, na individualne uplate se odnosi oko 16,9 odsto, na uplate poslodavaca, koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, 28,6 odsto. Uplate preko penzijskih planova, sa učešćem od 54,4 odsto, i u ovom kvartalu čine najveći deo ukupnih uplata. Prema delatnosti kojoj pripadaju uplatioci, proizvodnja električne energije, gasa i vode, saobraćaj, skladištenje i veze, i finansijsko posredovanje učestvuju sa više od 50 odsto uplata, a sve ostale delatnosti učestvuju sa 28 odsto. S obzirom na to da individualne uplate čine 17 odsto, treba napomenuti da na osnovu postojećih podataka te uplate nije moguće rasporediti na delatnosti.

Povećane uplate doprinosa u penzijske fondoveUkupan doprinos korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova u prvom kvartalu 2010. godine u Srbiji iznosio je 618,5 miliona dinara, što je najveći iznos uplata na nivou kvartala od početka poslovanja fondova, navedeno je u izveštaju Narodne banke Srbije.

Prosečan doprinos korisnika je, takođe, najviši od osnivanja fondova, i iznosi 3. 940 dinara, navedeno je u Izveštaju NBS o poslovanju dobrovoljnih penzijskih fondova u prvom kvartalu 2010.

Od ukupno uplaćenih sredstava, na individualne uplate se odnosi oko 16,9 odsto, na uplate poslodavaca, koji kao obveznici uplate svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, 28,6 odsto. Uplate preko penzijskih planova, sa učešćem od 54,4 odsto, i u ovom kvartalu čine najveći deo ukupnih uplata.

Prema delatnosti kojoj pripadaju uplatioci, proizvodnja električne energije, gasa i vode, saobraćaj, skladištenje i veze, i finansijsko posredovanje učestvuju sa više od 50 odsto uplata, a sve ostale delatnosti učestvuju sa 28 odsto.

"S obzirom na to da individualne uplate čine 17 odsto, treba napomenuti da na osnovu postojećih podataka te uplate nije moguće rasporediti na delatnosti", navela je NBS.

Ukupna povlačenja sredstava su u prvom kvartalu niža za oko 20 odsto nego u poslednjem kvartalu prethodne godine i iznose 106 miliona dinara. Najveći deo tog iznosa, tačnije 99,7 odsto, čine jednokratna povlačenja sredstava, dok su programirane isplate, kao i tokom prethodne godine, zastupljene u malom procentu.

Na kraju prvog kvartala ove godine, 96 odsto korisnika je ostvarilo pozitivan prinos po individualnom računu, pri čemu je najveći broj korisnika ostvario stopu prinosa između 10 i 15 odsto.

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, situacija se značajno izmenila, pošto je na kraju prvog kvartala 2009. godine, najveći broj korisnika ostvario prinos između minus pet i nula odsto, dok je 77 odsto korisnika zabeležilo negativnu stopu prinosa.

Na kraju prvog kvartala 2010. godine, u fazi aktivne akumulacije - fazi članstva u kojoj se doprinosi uplaćuju u fond, nalazi se ukupno 166.625 korisnika, odnosno za 0,84 odsto više nego na kraju prethodnog kvartala.
Oni ukupno imaju 217.026 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima, što je povećanje od oko 0,61 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U toku ovog kvartala, dobrovoljni penzijski fondovi su stekli 2.820 novih korisnika, dok je 1.439 korisnika povuklo sva sredstva sa individualnih računa, čime je prestalo njihovo članstvo.

Struktura korisnika i sredstava po polu nije se značajno promenila ni u ovom kvartalu. U većini su muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa 61 odsto, ali i dalje u proseku imaju manje sredstava na računima, pa je njihov udeo u ukupnim sredstvima 58,38 odsto. I u ovom periodu žene su redovnije od muškaraca uplaćivale doprinose.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju prvog kvartala, iznosi 43,5 godine, a najviše je korisnika starosti od 49 godina. Procentualno najviše novih korisnika u ovom kvartalu, kao i u prethodnom, ima između 30 i 40 godina. Ova starosna kategorija je i u ovom kvartalu bila najaktivnija kada su u pitanju uplate doprinosa.

Procenat korisnika koji na kraju prvog kvartala imaju ispunjen starosni uslov za povlačenje sredstava - navršene 53 godine života, je oko 19 odsto, kao i u prethodnim periodima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik