Produktna berza: Najviše aktivnosti zabeleženo na tržištu kukuruza

Bez autora
Sep 29 2024

U nedelji za nama na "Produktnoj berzi" najviše aktivnosti zabeleženo je na tržištu kukuruza, dok je na tržištu pšenice izostalo trgovanje.

Prometovano je ukupno 2.700,00 tona robe, za 24,14% više nego prethodne sedmice. Ukupna finansijska vrednost prometa iznosila je 77.138.750,00 dinara.

Kako se navodi u saopštenju "Produktne berze", kao i prethodne nedelje, tržište kukuruza je ponovo bilo najdinamičnije. Tokom ove nedelje, kukuruz je zauzeo dominantnu poziciju u trgovanju, čineći čak 80% ukupnog prometa. U ponudi se pretežno nalazio kukuruz bez analize na aflatoksin, dok je tražnja obuhvatala i kukuruz sa analizom i bez nje. Interesovanje izvoznika za kukuruz ostalo je izraženo i ove nedelje. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 18,70 do 19,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 19,21 din/kg bez PDV-a (21,13 din/kg sa PDV-om). Blagi rast cene bio je primetan i ove sedmice, te je ona u odnosu na prethodnu nedelju bila uvećana za 0,20%. U toku nedelje trgovalo se i na paritetu CPT luka i to na jedinstvenom cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a.

Nedelja je na tržištu pšenice započela sa povećanom ponudom u odnosu na prethodnu sedmicu, dok su kupci bili suzdržani i nisu se izjašnjavali po pitanju cene. Tokom ostatka nedelje primetan je bio cenovni spred ponude i tražnje, ali i razlika u paritetima nuđene i tražene robe, što je dodatno otežavalo zaključenje berzanskih ugovora. Ovakva situacija na tržištu pšenice dovela je do izostanka ove kulture iz trgovanja.

Tržište soje beležilo je povećanje aktivnosti u odnosu na sedam dana ranije, kada je ova uljarica izostala iz trgovanja. Ponuda je bila nešto veća od tražnje, a nudila se i uvozna soja na paritetu CPT kupac. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 58,50 do 59,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 58,88 din/kg bez PDV-a (64,77 din/kg sa PDV-om), te je ona bila neznatno viša (0,08%) u odnosu na poslednji upoređujući podatak. Sojino zrno činilo je 12% ovonedeljnog prometa.

I tržište stočnog ječma je ove sedmice zabeležilo trgovanje. Berzanski ugovor zaključen je po ceni od 20,00 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om).

Kada je u pitanju suncokret, došlo je do blagog povećanja aktivnosti u odnosu na prethodni period, te su zaključena dva berzanska ugovora po ceni od 46,50 din/kg bez PDV-a (397 €/t bez PDV-a).

Od ostalih roba, trgovalo se i mineralnim đubrivom u formulaciji MAP 12:52 u pakovanju 600/1 po ceni od 78,67 din/kg bez PDV-a (670 €/t bez PDV-a), dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik