Prokredit banka povećala limite za zaduživanje

Bez autora
Jun 22 2010

Prokredit banka prihvatila je preporuku Narodne banke Srbije (NBS) i od utorka počela sa primenom novih limita za zaduživanje građana, u nameri da doprinese povećanju kupovne moći, a time i povećanju potražnje za proizvodima i uslugama domaćih preduzeća. Nedavnom odlukom NBS, bankama u Srbiji pružena je mogućnost da povećaju limit za zaduživanje građana, odnosno limit za mesečnu ratu kredita, sa 30 na 40 odsto zarade, a kod stambenih kredita i kredita za rekonstrukciju i adaptaciju stambenog prostora sa 50 na 60 odsto, uz ispunjenje uslova usklađenosti valute u kojoj se zadužuju i valute u kojoj primaju platu. Imajući u vidu postojeću tendenciju rasta kašnjenja u otplati kredita, do dugoročnih unapređenja životnog standarda građana može doći samo kroz dosledno poštovanje prinicipa odgovornosti i obazrivu analizu potreba i mogućnosti. To se svakako odnosi na banku koja kredit odobrava, ali i na građane koji ga traže...

Prokredit banka povećala limite za zaduživanjeProkredit banka prihvatila je preporuku Narodne banke Srbije (NBS) i od utorka počela sa primenom novih limita za zaduživanje građana, u nameri da doprinese povećanju kupovne moći, a time i povećanju potražnje za proizvodima i uslugama domaćih preduzeća.

Kako navode u toj banci, nedavnom odlukom NBS, bankama u Srbiji pružena je mogućnost da povećaju limit za zaduživanje građana, odnosno limit za mesečnu ratu kredita, sa 30 na 40 odsto zarade, a kod stambenih kredita i kredita za rekonstrukciju i adaptaciju stambenog prostora sa 50 na 60 odsto, uz ispunjenje uslova usklađenosti valute u kojoj se zadužuju i valute u kojoj primaju platu.

- Imajući u vidu postojeću tendenciju rasta kašnjenja u otplati kredita, do dugoročnih unapređenja životnog standarda građana može doći samo kroz dosledno poštovanje prinicipa odgovornosti i obazrivu analizu potreba i mogućnosti. To se svakako odnosi na banku koja kredit odobrava, ali i na građane koji ga traže - kazala je član Izvršnog odbora banke Mirjana Garapić-Zakanji.

Povećanje limita za zaduživanje odnosi se na klijente koji imaju usklađenu valutnu strukturu kreditnih obaveza i primanja, što znači da navedene pogodnosti mogu koristiti samo klijenti kod kojih najmanje 80 odsto svih obaveza koje imaju, uključujući i kredit za koji podnose zahtev, nije indeksirano u stranoj valuti.

Pored njih, ove pogodnosti mogu koristiti i klijenti koji imaju indeksirane zarade, odnosno kod njih nije potreban uvid u valutnu strukturu obaveza i ne moraju imati minimum 80 odsto obaveza u dinarima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik