Rast industrijske proizvodnje u maju

Bez autora
Jun 30 2010

Industrijska proizvodnja u Srbiji u maju mesecu bila je sedam posto veća nego u istom mesecu 2009. godine, dok je u poređenju sa prosekom prošle godine bila manja za pola procenta, saopštio je Republički zavod za statistiku. U periodu januar-maj 2010. godine industrijska proizvodnja bila je 5,4 posto veća nego u istom periodu 2009. godine. Posmatrano po sektorima, u maju je kod vađenja rude i kamena ubeležen rast od deset posto na godišnjem nivou, prerađivačka industrija porasla je 7,9 posto, a proizvodnja i distribucija struje, gasa i vode 1,8 posto. Kada se uporede podaci iz maja 2010. godine sa podacima iz istog meseca 2009. godine, gledano po namenskim grupama, beleži se pad jedino u proizvodnji kapitalinih proizvoda, i to od 22,4 posto. Obim industrijske proizvodnje u maju u odnosu na maj 2009. godine porastao je kod 14 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje imaju učešće od 55 posto, dok je pad ubeležen kod 15 oblasti. Na rast industrijske proizvodnje u maju mesecu najviše su uticali proizvodnja osnovnih metala, produkcija hemikalija, vađenje nafte i gas, proizvodnja mašina, kao i celuloze i papira.

Rast industrijske proizvodnje u majuIndustrijska proizvodnja u Srbiji u maju mesecu bila je sedam posto veća nego u istom mesecu 2009. godine, dok je u poređenju sa prosekom prošle godine bila manja za pola procenta, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U periodu januar-maj 2010. godine industrijska proizvodnja bila je 5,4 posto veća nego u istom periodu 2009. godine.

Posmatrano po sektorima, u maju je kod vađenja rude i kamena ubeležen rast od deset posto na godišnjem nivou, prerađivačka industrija porasla je 7,9 posto, a proizvodnja i distribucija struje, gasa i vode 1,8 posto.

Kada se uporede podaci iz maja 2010. godine sa podacima iz istog meseca 2009. godine, gledano po namenskim grupama, beleži se pad jedino u proizvodnji kapitalinih proizvoda, i to od 22,4 posto.

Obim industrijske proizvodnje u maju u odnosu na maj 2009. godine porastao je kod 14 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje imaju učešće od 55 posto, dok je pad ubeležen kod 15 oblasti.

Na rast industrijske proizvodnje u maju mesecu najviše su uticali proizvodnja osnovnih metala, produkcija hemikalija, vađenje nafte i gas, proizvodnja mašina, kao i celuloze i papira.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za maj u odnosu na april pokazuje da je u ukupnoj industriji ostvaren pad proizvodnje od 0,9 posto, dok je u prerađivačkoj pad bio 0,7 posto.

U odnosu na prosek prošle godine, desezonirani indeks industrijske proizvodnje za maj ukazuje da je u ukupnoj industriji ostvaren rast od 3,6 posto, a u prerađivačkoj od 4,2 posto.

Uključujući industrijsku proizvodnju malih preduzeća, koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u maju 2010. godine u odnosu na prosek 2009. godine bila manja 2,2 posto kod ukupne industrije, a kod prerađivačke industrije veća 2,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik