Rijetki ulažu u fondove preko brokeraja

Bez autora
Jun 23 2010

Iako su gotovo svi brokeraji registrirani za tu djelatnost, posredovanjem u prodaji udjela u otvorenim investicijskim fondovima bavi se tek dio njih. Prema mišljenju domaćeg regulatora, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), brokerska društva mogu prodavati udjele u investicijskim fondovima pri čemu se zapravo radi o “investicijskoj usluzi zaprimanja i prijenosa naloga” kako je definirano u Zakonu o tržištu kapitala. O toj problematici razgovaralo se i tijekom travanjskog Hanfina savjetovanja s predstavnicima investicijskih društava. No, iako im zakon to dopušta, za sada takvu uslugu klijentima nudi tek dio privatnih i bankarskih brokeraja, a značajnijim interesom klijenata mogu se pohvaliti tek rijetki. Tako Žaran Perić, direktor karlovačkog EA Sistema, tvrdi da mu je iz nekoliko domaćih i inozemnih investicijskih fondova ponuđeno da zainteresirane klijente usmjeri u fondove. Za sada nisam realizirao niti jedan nalog jer interesa baš i nema. Nudimo prodaju udjela u domaćim fondovima, ali i američkim i britanskim. Radi se uglavnom o dioničkim fondovima i onima vezanima za zlato.

Rijetki ulažu u fondove preko brokerajaIako su gotovo svi brokeraji registrirani za tu djelatnost, posredovanjem u prodaji udjela u otvorenim investicijskim fondovima bavi se tek dio njih.

Prema mišljenju domaćeg regulatora, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), brokerska društva mogu prodavati udjele u investicijskim fondovima pri čemu se zapravo radi o “investicijskoj usluzi zaprimanja i prijenosa naloga” kako je definirano u Zakonu o tržištu kapitala.

O toj problematici razgovaralo se i tijekom travanjskog Hanfina savjetovanja s predstavnicima investicijskih društava.

No, iako im zakon to dopušta, za sada takvu uslugu klijentima nudi tek dio privatnih i bankarskih brokeraja, a značajnijim interesom klijenata mogu se pohvaliti tek rijetki. Tako Žaran Perić, direktor karlovačkog EA Sistema, tvrdi da mu je iz nekoliko domaćih i inozemnih investicijskih fondova ponuđeno da zainteresirane klijente usmjeri u fondove.

“Za sada nisam realizirao niti jedan nalog jer interesa baš i nema. Nudimo prodaju udjela u domaćim fondovima, ali i američkim i britanskim. Radi se uglavnom o dioničkim fondovima i onima vezanima za zlato”, kazao je Perić. Za razliku od Perićevih iskustava s klijentima, Trcin vrijednosnice bilježe solidan interes klijenata, otkriva direktor investicijskog savjetovanja Hrvoje Japunčić.

“Surađujemo na obostranu korist s nekoliko domaćih društava za upravljanje investicijskim fondovima, i to podjednako s privatnim i bankarskim društvima. U našem društvu klijenti mogu kupiti udjele u svim vrstama investicijskih fondova. Iznosi provizija definiraju se pojedinačno s društvima za upravljanje”, kazao je Japunčić ne otkrivajući konkretne brojke tih provizija.

Portfelji klijenata

Dodaje kako taj instrumentarij koriste “i u domenama upravljanja individualnim portfeljima klijenata”. Razinom interesa klijenata Trcin vrijednosnica ne mogu se pohvaliti ni moćni bankarski brokeraji, poput Direkcije brokerskih poslova Raiffeisen banke.

“Za posredovanje u kupoprodaji udjela u inozemnim fondovima brokerska naknada iznosi 70 eura po transakciji, a udio tih transakcija u ukupnom je prometu Direkcije zanemariv”, odgovorili su iz RBA.Relativno skupa naknada proizlazi iz procedure kupoprodaje.

“Nalozi za kupnju i prodaju udjela u inozemnim otvorenim investicijskim fondovima izvršavaju se po neto vrijednosti imovine. Nalozi se prosljeđuju posredniku koji zaprimljene naloge prosljeđuje društvu za upravljanje fondom ili njegovoj depozitnoj banci”, pojasnili su u RBA banci. Napominju kako i Direkcija upravljanja imovinom klijenata daje mogućnost ulaganja u otvorene investicijske fondove, no trenutno u strukturi portfelja nemaju udjela u fondovima bilo koje vrste.

Trgovanje zanimljivije

Za razliku od Raiffeisenovih brokera, njihove kolege iz Erste vrijednosnih papira nude posredovanje samo za investicijske fondove Erste Investa. Udjele samo u vlastitim investicijskim fondovima prodaju i u InterCapitalu, kazao je predsjednik Uprave Daniel Nevidal. Iako još ne nude usluge prodaje fondovskih udjela, u najskorije ih vrijeme namjeravaju pokrenuti u Hita-vrijednosnicama, najavio je predsjednik Uprave tog društva Ivan Tadin.Ostali anketirani domaći brokeraji uglavnom zaziru od posredovanja za investicijske fondove. “Zbog veće likvidnosti zanimljivije nam je burzovno trgovanje, a ne posao posrednika”, sažeo je svoj stav o tom pitanju Vilim Klemen, čelni čovjek Momentum brokera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik