Romanijski kajmak prepoznatljiv, zaštićen i ima kupce

Bez autora
Oct 06 2024

Domaćica Gordana Borovčanin iz Brejakovića kod Sokoca godinama proizvodi romanijski skorup-kajmak po receptu majke, izlaže ga od 2015. godine i donosi nagrade sa Regionalne poljoprivredne izložbe i sajma u Rogatici, pa se tako i ove godine našla među nagrađenima za mladi kajmak prve i zreli kajmak druge klase.

Borovčaninova godišnje proizvede do 50 kilograma kajmaka. Najviše se traži mladi kajmak, a u jesen kupci više kupuju zreli.

Ona je rekla da je cijena romanijskog skorup-kajmaka 35 KM po kilogramu, ali da kupaca uvijek ima.

Kada je riječ o proizvodnji kajmaka, Gordana je navela da je to ove godine bilo teško zbog izuzetno visoke temperature vazduha i dužeg sušnog perioda, jer u procesu proizvodnje mlijeko razliveno u posude treba da miruje bez velikih temperaturnih oscilacija, nakon što se izdvoji skorup na površini.

"Posao oko kajmaka ove godine počela sam kasnije zbog vrućine, pa će ga vjerovatno biti manje nego do sada", rekla je Gordana, te dodala da je zbog suše bila slaba i ispaša za njenih sedam krava i za ostala grla na imanju.

Ona je podsjetila da je član regionalnog Udruženje "Romanijski skorup-kajmak", koje od početka 2014. godine okuplja proizvođače sa Sokoca, Han Pijeska i iz Rogatice s ciljem zaštite imena i porijekla ovog autohtonog proizvoda.

Rukovodilac Područne jedinice Istočno Sarajevo Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Jelena Mićić rekla je da su osnivanjem ovog udruženja preuzeli svu odgovornost da pomognu u ostvarenju cilja zaštite.

Ona je podsjetila da je postupak zaštite geografske oznake, odnosno imena porijekla, završen u februaru 2017. godine, kada je Institut za intelektualno vlasništvo BiH izdao rješenje za to.

Mićićeva je navela da je početkom 2019. godine zaštićeno i geografsko porijeklo romanijskog skorup-kajmaka u svim zemljama potpisnicama Lisabonskog sporazuma.

Udruženju je dostavljen sertifikat Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva, kojim se priznaje pravo zaštite skorup-kajmaka u 29 zemalja svijeta, što uključuje i devet zemalja članica EU.

Ona je rekla da su time stvoreni preduslovi za razvoj prepoznatljivog brenda romanijskog skorup-kajmaka.

"To je uticalo na trajnu konkurentsku prednost za naše proizvođače, omogućilo im lakši plasman i prepoznatljivost na stranim tržištima, jer se zaštitom geografskog porijekla sprečava neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet ovog proizvoda u svim zemljama članicama Međunarodne organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva", navela je Mićićeva.

Prema njenim riječima, sve ove aktivnosti uticale su na ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima kojima je prodaja romanijskog skorup-kajmaka jedini izvor prihoda.

Ona je naglasila da vrijedne žene posjetama i izlaganjem kajmaka na različitim sajmovima na najbolji način promovišu Sarajevsko-romanijsku regiju, tim prije što kvalitet kajmaka nikada nije bio upitan i što je sadašnje pakovanje prilagođeno tržištu i kupcima.

Mićićeva je rekla da će ovakve aktivnosti pozitivno uticati na širenje proizvođača romanijskog skorup-kajmaka, odnosno mladih žena u ruralnim područjima, koje standardizovanim načinom proizvodnje i kvaliteta ovog autohtonog proizvoda mogu ostvariti finansijske prihode, odnosno širenje članstva Udruženja.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Područna jedinica Istočno Sarajevo djeluje u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodrinskoj regiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik