Širom sveta otvorena vrata za srpsku privredu

Bez autora
Sep 25 2024

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je danas da su širom sveta otvorena vrata za srpsku privredu nakaon razgovora srpske delegacije s najvišim predstavnicima Ukrajine, Grčke, Filipina i Malte, koji su održani na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Na sastanku srpske delegacije, koju predvodi ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, s ministrom inostranih poslova Ukrajine Andri Sibigom (Andrii Sybiha), dogovoreno je jačanje privredne saradnje srpske i ukrajinske strane i organizacija zajedničkog poslovnog foruma dve privrede u Ukrajini, saopštila je PKS.

Čadež ističe da je susret sa Sibigom bio veoma uspešan i da PKS već ima veoma dobru saradnju sa Privrednom komorom Ukrajine.

"Dogovorili smo prilikom poslednje posete njihove delegacije Beogradu da u što skorije vreme održimo i poslovni forum u Ukrajini. Dobili smo punu podršku njihovog ministarstva spoljnih poslova, kao i kada je u pitanju priprema naših kompanija za buduće poslove u Ukrajini na obnovi i izgradnji, kao i plasmanu naših proizvoda", rekao je Čadež.

Nakon sastanka sa predstavnicima Ukrajine, srpska delegacija razgovarala je sa ministrom inostranih poslova Grčke Jorgosom Jerapetritisom (Georgios Gerapetritis) sa kojim je bilo reči i o aktivnostima na širenju poslovanja srpskih trgovačkih kompanija iz oblasti kozmetike i sportske opreme u Grčkoj.

"Naše kompanije i srpski trgovački lanci iz oblasti kozmetike i sportske opreme već imaju svaka po tridesetak svojih prodavnica širom Grčke i veoma uspešno napreduju na tom tržištu otvarajući sve više i više novih radnji, šireći svoj lanac prodavnica“, istakao je Čadež.

Predsednik PKS dodaje da je na sastanku sa grčkom delegacijom bilo reči o ulaganjima kompanija iz te zemlje u Srbiji, pogotovo kada su u pitanju građevinska industrija i razvoj tržišta nepokretnosti.

Čadež je napomenuo da je delegacija Filipina, koju je predvodio ministar inostranih poslova Filipina Enrike Austrija Manolo (Enrique Austria Manalo), zainteresovana za inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji.

"Njima je veoma zanimljiv inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji, zbog mnogo ostrva koje ta zemlja ima u svom sastavu, a kako bi uspeli da svom stanovništvu obezbede brzu i kvalitetnu zdravstvenu negu“, ukazao je Čadež.

Tokom dana nastavljene su aktivnosti naših izaslanika na aktivnostima predstavljanja potencijala srpske privrede ali i nauke, te je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Malte Ianom Borgom (Ian Borg) dogovoreno povezivanje naučno-istraživačkih zajednica BIO4 kampusa u Beogradu i "The Malta Life Sciences Park"(MLSP), prenosi Tanjug.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik