Sporazumi sa Azerbejdžanom za dodatnu energetsku sigurnost

Bez autora
Sep 26 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zelene energije između dva ministarstva.

Takođe, potpisana su i dva sporazuma o snabdevanju gasom između Javnog preduzeća „Srbijagasˮ i azerbejdžanske kompanije „Sokarˮ.

Đedović Handanović je tom prilikom ocenila da će Srbija tokom predstojeće zime moći da računa na sigurne isporuke oko milion kubnih metara gasa iz te zemlje, što će povećati energetsku sigurnost naše države.

Pored odličnih političkih odnosa, zasnovanih na deljenju zajedničkih interesa, dve države su značajno unapredile i ekonomsku saradnju, u kojoj energetika predstavlja jednu od ključnih oblasti, ukazala je ministarka.

Ona je podsetila na to da su prošle godine u Bakuu potpisani sporazumi o saradnji između resornih ministarstava i gasnih kompanija, koji predviđaju da Srbija do 2026. godine dobija do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana, a da nakon toga ove količine mogu da budu povećane na milijardu metara kubnih.

Prema njenim rečima, danas potpisani ugovori između JP „Srbijagasˮ i azerbejdžanskog „Sokaraˮ omogućavaju Srbiji dodatnu sigurnost u snabdevanju gasom tokom predstojeće zime, jer će moći da računa na milion kubika dnevno iz Azerbejdžana od 1. novembra do 31. marta.

Ona je naglasila da je potpisivanjem pomenutog memoranduma saradnja u energetici proširena i na oblast zelene energije.

Ovaj dokument, kako je ukazala, otvara široke mogućnosti za saradnju u procesu energetske tranzicije, uključujući zajedničke investicije u zelenu energiju, primenu novih zelenih tehnologija, tehnologija hvatanja i skladištenja ugljenika, e-mobilnosti, skladištenja energije i drugih oblasti.

Na taj način, saradnja Srbije i Azerbejdžana u energetskom sektoru dobija karakter sveobuhvatne i strateške, doprinoseći značajno unapređivanju bilateralnih odnosa, podvukla je Đedović Handanović.

Na sastanku je razgovarano i o Zelenom energetskom koridoru koji će Azerbejdžan povezati sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Ministarka je navela da u tom projektu potencijalno i Srbija može da ima važno mesto, pre svega zbog svog geografskog položaja, imajući u vidu to da je planirano ojačavanje interkonekcije na prenosnoj mreži sa Rumunijom, Mađarskom i Bugarskom.

Završetkom Transbalkanskog koridora, kako je objasnila, pojačaće se prenosni kapaciteti ka Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i Italiji.

Šahbazov je rekao da je prethodnih meseci saradnja dveju zemalja u oblasti energetike značajno napredovala i naglasio da potpisani dokumenti omogućavaju dalje povećanje isporuka gasa iz Azerbejdžana i proširenje saradnje u oblasti energetske tranzicije.

Na sastanku je razmotrena i o mogućnost da naša zemlja postane deo Zelenog koridora između Kaspijskog regiona i Jugoistočne Evrope, s obzirom na to da se Srbija već graniči sa tri zemlje koje učestvuju u projektu i može da ima ulogu i korisnika i tranzitne zemlje.

Sagovornici su razgovarali i o UN konferenciji o klimatskim promenama (COP29) koja će u novembru biti održana u Azerbejdžanu, a na kojoj će biti pokrenute brojne inicijative važne za energetsku tranziciju u globalnim okvirima, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik