Srbija se ubrzano razvija i ide u korak sa novim tehnologijama

Bez autora
Sep 29 2024

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je na prijemu „Serbia Beyond Futureˮ, održanom u Njujorku, projekat BIO4 kampus i planove Srbije za dostizanje ciljeva održivog razvoja, pri čemu je govorila i o izložbi EKSPO 2027.

Begović je na ovom skupu, u organizaciji Stalne misije Srbije pri UN, a kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, istakla da joj je čast da predstavi kako Vlada Srbije vidi budućnost i u njoj ulogu nauke i znanja, ali i inovacija koje mogu da unaprede ekonomiju i društvo u celini.

Ministarka je ukazala na to da je Srbija inicirala usvajanje Rezolucije o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj i da je pozvala sve vlade zemalja članica Ujedinjenih nacija da koriste nauku i znanje kako bi se ubrzalo dostizanje ciljeva održivog razvoja.

Ona je navela da je Vlada Srbije odlučila da izgradi BIO4 kampus kao odgovor na izazove koji su pred nama na poljima medicine, poljoprivrede, proizvodnje hrane i očuvanja životne sredine.

Prema njenim rečima, BIO4 kampus će okupiti naučnike, privatan sektor, akademsku zajednicu – sve talentovane ljude povezane oko biotehnologije, biomedicine, bioinformatike i biodiverziteta.

Povezivanje informacionih tehnologija i veštačke inteligencije sa biotehnologijom, koja je postala najvažnija naučna sfera današnjice, stvoriće nove perspektive i obezbediti nam nova rešenja za probleme kojima pokušavamo da doskočimo, naglasila je Begović.

Ministarka je dodala da se gradi više od 300 laboratorija u Beogradu, u kojima će u početnoj fazi raditi više od hiljadu doktora nauka i četiri hiljade studenata i razvijaće se inovacije zajedno sa startap zajednicom, privatnim sektorom, naučnicima i Vladom Srbije.

Ona je, govoreći o predstojećem predsedavanju Republike Srbije ispred Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju 2025. godine, rekla da je cilj da postanemo centar novih tehnologija, dodavši da naša zemlja organizuje godišnji samit Globalnog partnerstva početkom decembra.

Begović je, govoreći o pripremama za izložbu EKSPO 2027, rekla da će Beograd i Srbija tokom tri meseca održavanja ove manifestacije biti centar sveta i da očekujemo više od četiri i po miliona posetilaca.

Begović je naglasila da je ta specijalizovana izložba prilika za međunarodnu razmenu ideja, ali i da Srbija pokaže svetu koliko se razvija dok ide u potpunosti u korak sa novim tehnologijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik