Srbija traži akcionare za Tesla banku u Hrvatskoj

Bez autora
Jun 24 2010

Predsednik Vlade Vojvodine i Upravnog odbora pokrajinskog Fonda za razvoj Bojan Pajtić i predsednik Srpskog narodnog vijeća - nacionalne koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac potpisali su juče Sporazum o saradnji između Fonda za razvoj Vojvodine i Srpskog narodnog vijeća o osnivanju srpske Tesla banke u Republici Hrvatskoj. Vojvođanski fond uložiće 1,5 miliona evra što će biti 10 odsto neophodnog osnivačkog kapitala. Ta banka trebalo bi da bude zamajac onoga što je preduslov da Srbi u Hrvatskoj ostanu i opstanu, a pokrajina, odnosno njen Fond za razvoj, prvi je akcionar ove banke. Želja je da se ljudima koji u žive u Hrvatskoj omogući da definišu šta i na koji način da proizvode i da nađu tržište. Nije moguće zamisliti povratak ako nema uslova za elementarnu egzistenciju, a privreda jeste preduslov za dalji razvoj tih sredina i zajednica, zbog čega je i pokrenuta ova aktivnost.

Srbija traži akcionare za Tesla banku u HrvatskojPredsednik Vlade Vojvodine i Upravnog odbora pokrajinskog Fonda za razvoj Bojan Pajtić i predsednik Srpskog narodnog vijeća - nacionalne koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac potpisali su juče Sporazum o saradnji između Fonda za razvoj Vojvodine i Srpskog narodnog vijeća o osnivanju srpske Tesla banke u Republici Hrvatskoj. Vojvođanski fond uložiće 1,5 miliona evra što će biti 10 odsto neophodnog osnivačkog kapitala.

- Ta banka trebalo bi da bude zamajac onoga što je preduslov da Srbi u Hrvatskoj ostanu i opstanu, a pokrajina, odnosno njen Fond za razvoj, prvi je akcionar ove banke. Želimo da ljudima koji u žive u Hrvatskoj omogućimo da definišu šta i na koji način da proizvode i da nađu tržište. Nije moguće zamisliti povratak ako nema uslova za elementarnu egzistenciju, a privreda jeste preduslov za dalji razvoj tih sredina i zajednica, zbog čega je i pokrenuta ova aktivnost - rekao je Pajtić i dodao da se osnivanjem Tesla banke pruža mogućnost Srbima koji žive u Hrvatskoj, kao i Srbima koji žele da se vrate u tu zemlju, da zasnuju svoju proizvodnju u poljoprivredi ili da osnuju mala i srednja preduzeća. On je pozvao sve privrednike u Vojvodini koji su nekada živeli u Hrvatskoj da postanu akcionari buduće Tesla banke.

Pupovac je naglasio da je obezbeđivanje osnivačkog kapitala poslednji korak uoči predavanja zahteva centralnoj banci Hrvatske radi dobijanja dozvole za rad. Ta banka po svom karakteru trebalo bi da bude razvojna. On je rekao da je o svemu obavestio i predsednika Srbije Borisa Tadića i da očekuje angažovanje vlade u Beogradu. Pupovac je izrazio očekivanje da će sve formalnosti oko osnivanja banke biti završene na jesen i dodao da će biti okrenuta srpskom življu odnosno onima koji su ostali u Hrvatskoj, kao i povratnicima kako bi započeli svoj biznis. Banci je do sada pristupilo oko 10.000 malih akcionara, a u narednom periodu počeće upis velikih. Sedište banke trebalo bi da bude u Zagrebu, a filijale će otvarati u svim većim gradovima gde živi veći broj Srba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik