Suštinske promene u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Bez autora
Sep 24 2024

Suštinske promene u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Livija Pavićević izjavila je danas u Skoplju da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena za pružanje podrške daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Pavićević, koja se u ime ministra Aleksandra Martinovića obratila na 18. godišnjem sastanku ministara poljoprivrede zemalja Jugoistočne Evrope, istakla je da je Srbija u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija i da je svesna da ovaj proces zahteva suštinske promene u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi se ovaj sektor učinio održivim, konkurentnim i otpornim.

Ona je navela da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti da intenzivno radi na usklađivanju zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama kroz odgovarajuća pregovaračka poglavlja.

Prema njenim rečima, Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja, odnosno IPARD program, u kontekstu sveobuhvatnog procesa evropskih integracija predstavlja značajnu podršku u unapređenju uslova života u ruralnim sredinama.

Ministri poljoprivrede i šefovi delegacija, okupljeni pod okriljem Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG/RRD), sastali su se danas u Skoplju, gde su razgovarali o budućoj regionalnoj saradnji i reformama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru procesa evropskih integracija u Jugoistočnoj Evropi i sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan.

Na ovom skupu usvojena je Zajednička deklaracija o hrani i poljoprivredi (Skopska deklaracija – Skopje Declaration), koja predstavlja važan korak ka formalizaciji saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa, sa posebnim naglaskom na postizanje ciljeva održivog razvoja u poljoprivredi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik