Svako jedanaesto kućanstvo u Hrvatskoj ne vraća kredite

Bez autora
Jun 27 2010

Svako jedanaesto kućanstvo u Hrvatskoj ne može uredno podmirivati svoje kreditne obveze, i premda je riječ o kreditima koji su uglavnom dobro osigurani, oni se ipak negativno održavaju na bilance banaka. Nakon lanjskog povećanja problematičnih kredita za 60 posto, u ovoj se godini očekivala bolja situacija, no uslijedilo je neugodno iznenađenje. Loši krediti banaka već su porasli za 15-ak posto, što je posljedica značajnog pada gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju ove godine. Do tih su saznanja došli stručnjaci Hrvatske narodne banke koji pomno prate ekonomska i druga kretanja značajna za stabilnost bankarskog sektora, koji im je, kao regulatoru bankarskog sustava, od primarne važnosti, no iz njihovih se podataka može puno zaključiti i o “financijskom zdravlju” hrvatskih kućanstava. U poduzećima gora situacija U HNB-u su se dosta bavili kućanstvima i tradicionalni pokazatelji govorili su da velika ekspanzija kredita nije prouzročila rast broja kućanstava s financijskim poteškoćama, no drukčiji pristup istraživanju pokazao je da nije baš tako.

Svako jedanaesto kućanstvo u Hrvatskoj ne vraća krediteSvako jedanaesto kućanstvo u Hrvatskoj ne može uredno podmirivati svoje kreditne obveze, i premda je riječ o kreditima koji su uglavnom dobro osigurani, oni se ipak negativno održavaju na bilance banaka.

Nakon lanjskog povećanja problematičnih kredita za 60 posto, u ovoj se godini očekivala bolja situacija, no uslijedilo je neugodno iznenađenje. Loši krediti banaka već su porasli za 15-ak posto, što je posljedica značajnog pada gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju ove godine.

Do tih su saznanja došli stručnjaci Hrvatske narodne banke koji pomno prate ekonomska i druga kretanja značajna za stabilnost bankarskog sektora, koji im je, kao regulatoru bankarskog sustava, od primarne važnosti, no iz njihovih se podataka može puno zaključiti i o “financijskom zdravlju” hrvatskih kućanstava.

U poduzećima gora situacija

Ivana Herceg i Vedran Šošić iz HNB-a na Međunarodnoj su dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji, koja se u organizaciji HNB-a u tom gradu održava 16. put, svoje izlaganje posvetili upravo anatomiji dugovanja hrvatskih kućanstava i njihovim implikacijama na financijsku stabilnost u zemlji.

− U HNB-u smo se dosta bavili kućanstvima i tradicionalni pokazatelji govorili su da velika ekspanzija kredita nije prouzročila rast broja kućanstava s financijskim poteškoćama, no drukčiji pristup istraživanju pokazao je da nije baš tako – rekao je Vedran Šošić.

− Ukupni loši krediti kućanstvima sada iznose devet posto, što nije malo, no rast loših kredita poduzećima ipak je bio snažniji − navodi Šošić, dodajući kako su loši krediti kućanstvima, u odnosu na kredite tvrtkama, rezultirali i manjim gubicima bankama. To je vjerojatno i razlog zbog kojega se o tim kreditima kod nas manje govori. Ovih dana u HNB-u rade na projekcijama budućih kretanja, a one će biti oštrije nego one iznesene prošle zime. Vedran Šošić, naime, kaže da se ove godine očekivao rast loših kredita za 25 posto, no kretanja u prvim mjesecima ove godine pokazala su da će taj rast ipak biti veći.

Najvažnija lekcija

Na dubrovačkoj konferenciji u petak se raspravljalo i o monetarnoj politici i stabilnosti, o čemu se, kroz analizu razdoblja uspona i kriza od 1870. do 2008. godine, govorilo i u radu Moritza Schularicka iz Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja, američke neprofitne organizacije, i Alana Taylora sa Sveučilišta u Californiji.

Postavljajući pitanje postojanja konflikta između monetarne politike i financijske stabilnosti, skupina stručnjaka − Emanuel Barnea iz Izraelske banke, Yoram Landskroner sa Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu te Meir Sokoler iz MMF-a – podsjetila je na jednu od najvažnijih lekcija nedavne financijske krize: monetarna i financijska stabilnost, te instrumenti za njihovo postizanje puno su više međusobno povezani nego što se prije mislilo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik