U penziju po starom do aprila 2011.

Bez autora
Jun 21 2010

Izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je na prošloj sednici usvojila Vlada Srbije, stupiće na snagu aprila 2011. godine. Ženama je po postojećem zakonu omogućeno da u penziju odu sa 35 godina staža i najmanje 53 godine života.Po novom zakonu, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života i barem 15 godina staža osiguranja. Penzioner se može postati i sa 40 (muškarac), odnosno 38 (žena) godina staža i najmanje 58 godina života...

U penziju po starom do aprila 2011.Izmene i dopune zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je na prošloj sednici usvojila Vlada Srbije, stupiće na snagu aprila 2011. godine.

Ženama je po postojećem zakonu omogućeno da u penziju odu sa 35 godina staža i najmanje 53 godine života.

Po novom zakonu, osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 65 (muškarac), odnosno 60 (žena) godina života i barem 15 godina staža osiguranja. Penzioner se može postati i sa 40 (muškarac), odnosno 38 (žena) godina staža i najmanje 58 godina života.

Pravo na porodičnu penziju mogu ostvariti članovi porodice umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža ili je ispunio uslove za starosnu ili invalidsku penziju.

Ako je smrt nastala kao posledica povrede na radu ili profesionalne bolesti, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu penzijskog staža te osobe. Udovice će ubuduće sticati pravo na penziju bračnog druga ako su navršile 53 godine.

Dete stiče pravo na porodičnu penziju do navršenih 15 godine života. Posle 15 godina ovo pravo mu pripada do završetka školovanja, a najkasnije do navršenih 20 godina ako pohađa srednju, odnosno do 26 godina ako pohađa visokoškolsku ustanovu.

U penziju se, uz beneficirani radni staž, ubuduće može ići sa 55, umesto sa dosadašnje 53 godine života. Pravo na beneficirani staž imaju policijski službenici (uniformisana lica i oni koji rade na posebno složenim poslovima), zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova na operativnim poslovima, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na posebno složenim poslovima, ovlašćena službena lica Poreske policije, profesionalna vojna lica.

Penzije će se, prema predlogu izmena i dopuna Zakona, od 1. aprila naredne godine usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena u Srbiji u prethodnih šest meseci. Primanja penzionera će od 1. oktobra 2011. godine biti još jednom usklađena sa kretanjem potrošačkih cena u prethodnih šest meseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik