U Srbiji se oko 50 odsto energije troši u domaćinstvima

Bez autora
Jun 24 2010

Srbija ima relativno visok energetski intenzitet, proizvodnja energije je najviše zasnovana na fosilnim gorivima, a više od 50 odsto struje se troši u domaćinstvima. U našoj zemlji se u javno-komunalnim delatnostima troši oko 37 odsto energije, u saobraćaju oko 32 odsto, a u industriji oko 30 odsto, dok je situacija u visokorazvijenim zemljama obrnuta i tamo se u industriji troši najviše - odnosno oko 37 odsto energije. Povećanje energetske efikasnosti jedan je od prioriteta u našoj zemlji i neophodno je raditi na njenom unapređenju, povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije i smanjenju energetskog inteziteta, koji predstavlja odnos potrošnje energije i jedinice novostvorene vrednosti. Kada je u pitanju industrija, neophodno je uvođenje energetskog menadžmenta u preduzećima, podsticanje stručne i finansijske podrške uvođenju energetski efikasnih tehnologija, usvajanje novih standarda za izradu proizvoda, kućnih aparata i uređaja za domaćinstva, kao i usvajanje novih standarda u građevinarstvu radi povećanja energetske efikasnosti.

U Srbiji se oko 50 odsto energije troši u domaćinstvimaSrbija ima relativno visok energetski intenzitet, proizvodnja energije je najviše zasnovana na fosilnim gorivima, a više od 50 odsto struje se troši u domaćinstvima, izjavila je danas savetnica u Agenciji za energetsku efikasnost Miomira Lazović.

"U našoj zemlji se u javno-komunalnim delatnostima troši oko 37 odsto energije, u saobraćaju oko 32 odsto, a u industriji oko 30 odsto, dok je situacija u visokorazvijenim zemljama obrnuta i tamo se u industriji troši najviše - odnosno oko 37 odsto energije", rekla je ona na seminaru o energetskoj efikasnosti u organizaciji Unije poslodavaca Srbije i Konfederacije udruženja poslodavaca Evropske unije.

Lazović je istakla da je povećanje energetske efikasnosti jedan od prioriteta u našoj zemlji i da je neophodno raditi na njenom unapređenju, povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije i smanjenju energetskog inteziteta, koji predstavlja odnos potrošnje energije i jedinice novostvorene vrednosti.

Ona je navela da je, kada je u pitanju industrija, neophodno uvođenje energetskog menadžmenta u preduzećima, podsticanje stručne i finansijske podrške uvođenju energetski efikasnih tehnologija, usvajanje novih standarda za izradu proizvoda, kućnih aparata i uređaja za domaćinstva, kao i usvajanje novih standarda u građevinarstvu radi povećanja energetske efikasnosti.

Razlozi za povećanje energetske efikasnosti su smanjenje zagađenja životne sredine i emisije ugljen dioksida u atmosferu, ali i energetska nezavisnost zemlje, sigurnost snabdevanja energentima i povećanje konkurentnosti privrede, uz smanjenje uticaja rasta cena energenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik