Učešće u projektima EU od velikog značaja i koristi za građane

Bez autora
Sep 29 2024

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević istakla je danas da je cilj „Evropske nedelje mogućnostiˮ da se građanima na najbolji način predstave sve mogućnosti za učešće u projektima koji se ostvaruju u saradnji sa EU, a od kojih mogu da imaju veliku korist.

Miščević je na završnici pomenutog projekta u Nišu, u okviru koje su dodeljeni sertifikati za devet dobitnika grantova u drugom pozivu za „Program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija 2016-2020ˮ, koji je vredan dva miliona evra, najavila novi poziv za projekte prekogranične saradnje ove dve zemlje u raznim oblastima – od zaštite životne sredine do ruralnog turizma.

Ministarka Miščević i zamenik ministra za lokalnu samoupravu u Vladi Severne Makedonije Erdžan Selimi ukazali su na to da je realizacija projekata u prethodna dva poziva bila 96 i 98 odsto, što je dobar osnov za to da se oni nastave i da se od EU traže dodatna sredstva.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izrazio je uverenje da niko ne radi za Srbiju koliko to čini Evropska unija i najavio da će kroz Plan rasta u naredne tri godine naša zemlja dobiti kroz reforme od Unije 1,5 milijardi evra.

To je naša zajednička budućnost, poručio je Žiofre i istakao da će Plan rasta za Zapadni Balkan osigurati članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, domaćin završnice „Evropske nedelje mogućnostiˮ, iskazao je zahvalnost i državi i Evropskoj uniji na podršci, istakavši da je Niš sve privlačniji za investitore.

Među dobitnicima sertifikata za grantove su Edukativni centar Leskovac za projekat „Obuka za zapošljavanje i preduzetništvoˮ i Srednja škola „Svetozar Krstić – Tozaˮ iz Vučja za projekat „Ruralni turizam – nova perspektiva mobilnosti mladihˮ.

Sertifikat je dobio i Centar za upravljanje znanjem iz Skoplja za projekat „Šansa za tebeˮ, Vodovod Kumanovo za „Jačanje međunarodnih odnosa između Republike Severne Makedonije i Republike Srbije sa zajedničkim ciljem unapređenja životne sredineˮ.

Takođe, sertifikat je dobilo i JKP Piša Lipkovo za projekat „Prevencija od poplava – od rizika do koristiˮ, kao i Opština Kriva Palanka za projekat „Zemlja legendiˮ, Opština Medveđa za projekat „Zelena energija – Podsticanje socijalnog preduzetništva uspostavljanjem pilot energetskih zadruga u prekograničnom regionuˮ, kao i Opština Saraj za projekat „Saraj i Lebane zajedno za zeleni turizam – Zelena turaˮ.

Asocijacija poslovnih žena Srbije dobila je serifikat za projekat „Prevazilaženje rodnog i starosnog jaza na tržištu rada kroz izgradnju kapaciteta i promociju novih mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu – CBC izjednačavanje polova i starostiˮ.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik