Ulaznica za remont elite

Bez autora
Jun 27 2010

Bijela sa švajcarskim Semkom i danskim Machom dobila posao za koji se otimaju velike kompanije. Brodogradilište nema pravo da ne položi ispit za koji su se spremili po najvećim standardima U Boku, tačnije na remont u Brodogradilište, prije nekolika dana uplovila je naftna platforma američke kompanije „Ocean king” za koju su se u ovoj crnogorskoj firmi spremali godinu dana. Ostaće u Bijeloj na vezu nekoliko mjeseci dok se ne obavi remont koji je Brodogradilište uspjelo da dobije u krizi, kada se više nego ikada jake svjetske kompanije otimaju za tako profitabilne poslove. Američki vlasnik je za remont izdvojio 6,5 miliona eura, a za Bijelu se opredijelio nakon što se ona udružila sa švajcarskim Semkom i danskom kompanijom Mach. U narednih dvadeset dana inženjeri američkog vlasnika napraviće specifikaciju radova, odnosno spisak neophodnih remonta. Već sada je izvjesno da će remontovati dizalice. Znaće se ubrzo koji još posao bi mogli da dobijU u Bijeloj, ali je sigurno da se moraJU ponašati po visokim standardima.

Ulaznica za remont eliteBijela sa švajcarskim Semkom i danskim Machom dobila posao za koji se otimaju velike kompanije.

Predsjednik odbora direktora Stanko Zloković kaže da Brodogradilište nema pravo da ne položi ispit za koji su se spremili po najvećim standardima

U Boku, tačnije na remont u Brodogradilište, prije nekolika dana uplovila je naftna platforma američke kompanije „Ocean king” za koju su se u ovoj crnogorskoj firmi spremali godinu dana. Ostaće u Bijeloj na vezu nekoliko mjeseci dok se ne obavi remont koji je Brodogradilište uspjelo da dobije u krizi, kada se više nego ikada jake svjetske kompanije otimaju za tako profitabilne poslove. Američki vlasnik je za remont izdvojio 6,5 miliona eura, a za Bijelu se opredijelio nakon što se ona udružila sa švajcarskim Semkom i danskom kompanijom Mach.

- U narednih dvadeset dana inženjeri američkog vlasnika napraviće specifikaciju radova, odnosno spisak neophodnih remonta. Već sada je izvjesno da ćemo remontovati dizalice. Znaće se ubrzo koji još posao bismo mogli da dobijemo u Bijeloj, ali je sigurno da se moramo ponašati po visokim standardima, kaže predsjednik odbora direktora Brodogradilišta Stanko Zloković, ne krijući da je on i kompletan tim ove crnogorske kompanije ponosan na dolazak platforme u Bijelu.

- Shvatili smo, kaže Zloković, da do Amerikanaca ne možemo doći sami, pa smo pronašli partnera iz Švajcarske. Sa Švajcarcima smo došli do trećeg partnera - danskog brodogradilišta Semko, koje je lider za remont naftnih platformi u sjevernoj Evropi. Švajcarci, Danci i mi zajedno smo konkurisali kod Trans ošena - podsjeća Zloković na vrijeme priprema za posao koji predstoji.

Uslov da se ozbiljno konkuriše bio je da se poprave standardi kako bi se zadovoljili visoki zahtjevi američkih vlasnika platformi iz oblasti ekologije, bezbjednosti i organizacije rada.

- Godinu dana smo naporno radili, otklonili propuste i ispunili uslove da bi konkurisali. Uspješno smo prošli kontrole što je bio prvi uslov da bi konkurisali. Uslov da bismo dobili posao je da se ne samo u dijelu Brodogradilišta u kojem se platforma nalazi nego u kompletnom prostoru pridržavamo svih visokih standarda. Ovih dana smo napravili akcioni program koji podrazumijeva edukaciju i ponovnu obuku svih zaposlenih počevši od mene. Cilj nam je da krajem avgusta počnemo da radimo ozbiljne poslove na remontu ove platforme, prve te vrste koja je došla kod nas - kaže Zloković dodajući da ih ona kvalifikuje za buduće poslove.

- Siguran sam da ćemo položiti ispit, kaže prvi čovjek ove kompanije upozoravajući da nemaju pravo da ga ne polože. I do sada smo položili sve ispite koji su bili važni, a ovaj je jedan od najvažnijih.

- Ukoliko uspješno remontujemo ovu platformu sasvim je sigurno da ćemo do kraja godine imati nove poslove ove vrste. Prednost je i to što remont platforme ne zauzima kapacitete pa su dokovi slobodni za remont brodova. U ovom momentu nije moguće procijeniti koliko ćemo posla odraditi na platformi jer još nemamo detaljan spisak radova. Izvjesno je ipak da ćemo uzeti samo poslove za koje smo sigurni da ih možemo kvalitetno uraditi. Ostalo će preuzeti naš partner iz Danske koji ima veliko iskustvo u tom poslu - kaže Zloković.

Bez obzira što se još ne zna koje će poslove dobiti, finansijski rezultat je tu, jer platforma svakog dana "otkucava" i donosi novac.

- Početak remonta zavisi od vlasnika i posla koji za nju ugovore. Na to mi ne možemo uticati. Mi samo moramo ispoštovati želje i narudžbe klijenta. Već smo na dobitku jer su pripreme za dolazak platforme u Brodogradilištu podigle nivo ekologije, zaštite Seitija i organizacije u kompaniji. Čak i da nam platforma nije došla, mi bismo profitirali jer smo radeći sa danskom kompanijom Semko značajno podigli naše standarde. Kakvog smo „učitelja” imali pokazuje podatak da su oni organizaciono deset godina ispred Njemaca - napominje Zloković.

Platforma je u Bijelu stigla prije nego što se očekivalo.

- Očekivali smo da će uploviti u septembru, ali smo bez obzira na to potpuno spremni. Ovaj posao treba da omogući da Brodogradilište uspješno nastavi tranziciju i restrukturiranje - kaže Zloković podsjećajući na prvi remont platforme 2006. godine. Tih i ranijih godina tržište je bilo dobro a visoke cijene vozarine. Česti su bili remonti brodova što je bilo sasvim dovoljno za profit. Kriza koja je počela 2008. godine zaoštrila se, naročito u drugoj polovini prošle godine. Posao je pao kao i vozarine. Naši klijenti su preko noći postali siromašni. Brodovlasnici koji su imali preko 80 brodova brzo su pali na 14 - 15 brodova. To je oborilo cijene remonta i do 50 odsto - kaže on.

Brodogradilište se prilagodilo uslovima tržišta, ali je postalo jasno da se mora tražiti bolje rješenje.

- Bilo nam je jasno da nećemo moći opstati ukoliko ne proširimo djelatnost. Tada smo već počeli ozbiljno razmišljati da sa Porto Montenegro napravimo zajedničku firmu koja će se baviti remontom jahti i megajahti u čemu se može zaposliti oko 50 naših radnika. Pokušavali smo da pronađemo poslove koji nas mogu održati u uslovima krize među kojima je i remont naftnih platformi, koje je veoma teško dobiti jer je konkurencija jaka - kaže Zloković.

Male ekonomije su otpornije


- Mjere koje su u Crnoj Gori preduzete u uslovima krize su kvalitetne. Vlada je uradila sve što je mogla. Nije lako ni kod nas ali ne smijemo zanemariti da u Evropi i svijetu na desetine hiljada radnika ostaje bez posla, bankrotiraju kompanije... Vjerujem da će crnogorska mala ekonomija brže naći rješenja. Da ne budem pogrešno shvaćen, ne smatram da smo fantastični ali ako se uporedimo sa Hrvatskom i njenom brodogradnjom, u kojoj je situacija izuzetno teška, onda možemo reći da je kod nas solidno - kaže Zloković.

- Cijene vozarina pokazuju da je oporavak u svijetu krenuo, ali ne treba očekivati nista spektakularno. Ići će polako jer mora da prođe malo vremena da se sve stabilizuje - kaže direktor Brodogradilišta.

Euro će još padati

- Euro ce još padati - kaže Zloković objašnjavajući da procjenu bazira na informacijma koje dobija iz razgovora sa stranim klijentima iz Evrope i van nje.

- Oni, bez izuzetka, smatraju da će euro dodatno padati, kaže Zloković.

Na pitanje da li se velike kompanije boje te situacije direktor Brodogradilišta odgovara da se svako pozicionira kako najbolje može.

- Ova situacija Brodogradilištu povećava konkurentnost jer smo za vanevropske, odnosno američke kompanije jeftiniji - dodaje on.

- Kada bismo tačno znali da li će se ostvariti ove procjene mogli bi se obogatiti. Berzanski raditi na kursnim razlikama je fantastičan posao. No, to su samo projekcije - kaže Zloković podsjećajući na svoj početak u ovom poslu, prije 15-20 godina i razgovor sa jednim brodovlasnikom.

- Upitao sam ga kako procjenjuje da će se kretati kurs jedne valute, a on mi reče – kad bih to znao bio bih najbogatiji na svijetu.

Zajednička kompanija sa Porto Montenegro

Brodogradilište i kompanija Porto Montenegro bi uskoro trebalo da formiraju zajedničku kompaniju za remont jahti i megajahti.

Zloković kaže da je sporazum već potpisan.

- Na ugovoru se radi, ali je od potpisa mnogo važnije da ispunimo uslove za realizaciju projekta - objašnjava on.

Na pitanje da li se već mozda zna ko će biti direktor buduće kompanije Zloković odgovara da se ne zna.

- Vjerujem da će direktor biti stranac, neko ko ima iskustva sa remontom jahti i mega jahti. Bilo bi loše kada bi prvi čojvek takve kompanije bio neko ko nema iskustvo - kaže Zloković.

On objašnjava da je teško bilo privatizovati Brodogradilište i u uslovima blagostanja a kamoli u krizi.

- Našoj djelatnosti svuda u svijetu ne ide dobro, pa je jedan od razloga neuspjele privatizacije to što investitori nerado ulažu u isti sektor u drugoj zemlji. Ni Hrvati ne uspijevaju da privatizuju svoje brodogradilište - podsjeća Zloković.

Na remontu pet brodova

U ovom momentu u Brodogradilištu pet brodova je na remontu.

- Sve teče po planu, nakon što su se stvari popravile u aprilu i maju. Sve ćemo učiniti da godinu završimo sa profitom, iako nam je početak bio katastrofalno loš. U januaru, recimo, nijesmo imali ni jedan brod na remontu - kaže Zloković.

Predsjednik odbora direktora ove kompanije napominje da godišnje preko 80 prekookeanskih brodova uplovi u Bijelu. Veliki broj malih i srednih preduzeća zavisi od aktivnosti Brodogradilišta koje bi za deset do 15 godina trebalo da bude mjesto za remont bijele flote - jahti i mega jahti. U ovom momentu ono zapošljava 591 radnika, a u aprilu kada su imali jako puno posla angažovano je i 500 kooperanata.

Pripremamo najbolju ponudu za luku


U Brodogradilištu su gotovo sigurni da će dobiti koncesije Luke Bijela na 30 godina na tenderu koji je nedavno raspisan. To je i jedan od zahtjeva budućeg partnera Porto Montenegro.

- Imamo sve uslove da konkurišemo i damo najbolju ponudu. Veoma se ozbiljno pripremamo. Rade se planovi pa smo ubijeđeni da niko ni približno našoj ne može napraviti viziju razvoja Bijele. U prilog tome ide podatak da smo u ovim poslovima 80 -90 godina - kaže Zloković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik