Uskoro masovna proizvodnja letećih automobila

Bez autora
Jun 30 2010

“Terrafugia Transition”, lagana letelica koja se brzo može transformisati u automobil, dobila je dozvolu za masovnu proizvodnju od strane Američke savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA). Vozilo je dizajnirano kao “lagana sportska letelica”, najmanja vrsta civilnog aviona prema klasifikaciji FAA. Iako je zbog dodatih vazdušnih jastuka i drugih sigurnosnih delova koje zahtevaju terenska vozila, težina letelice za 54 kilograma prelazila dozvoljenu granicu od 600 kilograma, FAA je odobrila proizvodnju letelice kao izuzetak. “ Terrafugia Transition” je dvosed koji sa skupljenim krilima može da se vozi po putu i pritom potroši četiri litra goriva na 50 kilometara puta. Kada se nađe na pisti, vozilo sa lakoćom može da raširi krila, pokrene propeler koji se nalazi sa zadnje strane i poleti. Predstavnici kompanije “Terrafugia” smatraju da je glavna prednost njihovog vozila-letelice u odnosu na druge letelice male težine u tome što je “Transitions” bezbedniji.

Uskoro masovna proizvodnja letećih automobila“Terrafugia Transition”, lagana letelica koja se brzo može transformisati u automobil, dobila je dozvolu za masovnu proizvodnju od strane Američke savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA), prenosi “Dejli telegraf”.

Vozilo je dizajnirano kao “lagana sportska letelica”, najmanja vrsta civilnog aviona prema klasifikaciji FAA.

Iako je zbog dodatih vazdušnih jastuka i drugih sigurnosnih delova koje zahtevaju terenska vozila, težina letelice za 54 kilograma prelazila dozvoljenu granicu od 600 kilograma, FAA je odobrila proizvodnju letelice kao izuzetak.

“Terrafugia Transition” je dvosed koji sa skupljenim krilima može da se vozi po putu i pritom potroši četiri litra goriva na 50 kilometara puta.

Kada se nađe na pisti, vozilo sa lakoćom može da raširi krila, pokrene propeler koji se nalazi sa zadnje strane i poleti.

Predstavnici kompanije “Terrafugia” smatraju da je glavna prednost njihovog vozila-letelice u odnosu na druge letelice male težine u tome što je “Transitions” bezbedniji.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, letelica se može jednostavno prizemljiti i voziti po terenu.

Prema njihovim rečima, već 70 ljudi je rezervisalo svoje leteće automobile uz depozit od 10.000 dolara.

Očekuje se da će maloprodajna cena ovih vozila-letelica biti 194.000 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik