Velike banke predviđaju nastavak rasta cijene zlata

Bez autora
Sep 26 2024

Velike banke očekuju da će zlato nastaviti svoj rekordan rast cijena sve do 2025. godine, zahvaljujući ponovnom prilivu velikih sredstava u fondove kojima se trguje na berzama (ETF) i očekivanjima dodatnih smanjenja kamatnih stopa vodećih centralnih banaka širom svijeta, uključujući i američke Federalne rezerve.

„Snažna fizička potražnja iz Kine i centralnih banaka podržavala je cijene zlata tokom protekle dvije godine, ali tok investitora, posebno rast ETF fondova fokusiranih na maloprodaju, i dalje je ključan za dalji održivi rast tokom predstojećeg ciklusa smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi“, naveli su ranije ove sedmice analitičari banke J.P. Morgan.

Zlato, koje ne donosi prinose, ove godine je poskupilo za skoro 570 dolara po unci (31,1 gram), ili više od 27 posto, što je put ka najvećem godišnjem rastu od 2010. godine, pozicionirajući ga kao jedan od najistaknutijih investicionih instrumenata u 2024. godini. Plemeniti metal je dostigao rekordnu cijenu od 2.639,95 dolara po unci ranije u utorak, postavljajući rekordne visine nekoliko puta ove godine.

„Uprkos tome što je ove godine dostigao više puta rekordne vrednosti i nadmašio glavne berzanske indekse, vjerujemo da zlato ima prostora za dalji rast u narednih šest do dvanaest meseci“, naveli su analitičari banke UBS, dodajući da „ključni faktori u našoj procjeni uključuju ponovni veliki priliv sredstava u ETF fondove, nešto što nedostaje još od aprila 2022“.

Federalne rezerve započele su prošle nedelje ciklus popuštanja monetarne politike smanjenjem kamatne stope za pola procentnog poena, a predviđaju dodatnih 50 baznih poena smanjenja do kraja ove godine i cijelih jedan procentni poen smanjenja naredne godine, prenosi Bankar me. Zlato, koje ne donosi kamate, obično je poželjna investicija u okruženju niskih kamatnih stopa i tokom geopolitičkih nemira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik