Više od milijardu korisnika onlajn video sadržaja do 2014.

Bez autora
Jun 21 2010

Vodeća svetska kompanija u oblasti računarskih mreža "Cisko" objavila je da će globalna on-lajn video zajednica premašiti milijardu korisnika do 2014. godine, a video sadržaj preuzeti vodeću ulogu u porastu saobraćaja preko Internet protokola (IP). Na osnovu rezultata godišnje "Cisko Vižual Netvorking Indeks" (VNI) prognoze od 2009. do 2014. godine, globalni Internet saobraćaj do 2014. povećaće se četiri puta, što je deset puta više nego 2008. godine. Internet saobraćaj u centralnoj i istočnoj Evropi će do 2014. dostići 2,5 heksabajta mesečno, što je jednako količini od 514 miliona DVD diskova. Porastom saobraćaja i dalje će dominirati video sadržaj, a u naredne tri godine skup svih video formata (TV, video na zahtev, Internet video i pir-tu-pir) nastaviće da premašuje 91 odsto globalnog korisničkog saobraćaja. Predviđa se da će tada količina video materijala biti tolika da bi bile potrebne dve godine da se pogleda ono što prođe Internet mrežom svake sekunde. Da da bi se pregledao materijal koji mrežom prođe za jednu godinu, bilo bi neophodno 72 miliona godina.

Više od milijardu korisnika onlajn video sadržaja do 2014.Vodeća svetska kompanija u oblasti računarskih mreža "Cisko" objavila je da će globalna on-lajn video zajednica premašiti milijardu korisnika do 2014. godine, a video sadržaj preuzeti vodeću ulogu u porastu saobraćaja preko Internet protokola (IP).

Na osnovu rezultata godišnje "Cisko Vižual Netvorking Indeks" (VNI) prognoze od 2009. do 2014. godine, globalni Internet saobraćaj do 2014. povećaće se četiri puta, što je deset puta više nego 2008. godine.

Internet saobraćaj u centralnoj i istočnoj Evropi će do 2014. dostići 2,5 heksabajta mesečno, što je jednako količini od 514 miliona DVD diskova.

Porastom saobraćaja i dalje će dominirati video sadržaj, a u naredne tri godine skup svih video formata (TV, video na zahtev, Internet video i pir-tu-pir) nastaviće da premašuje 91 odsto globalnog korisničkog saobraćaja.

Predviđa se da će tada količina video materijala biti tolika da bi bile potrebne dve godine da se pogleda ono što prođe Internet mrežom svake sekunde. Da da bi se pregledao materijal koji mrežom prođe za jednu godinu, bilo bi neophodno 72 miliona godina.

Prema tim rezultatima, napredni video saobraćaj, uključujući i trodimenzionalnu (3D) i HD televiziju (HDTV), povećaće se 13 puta do 2014. godine, a ove usluge činiće 42 odsto ukupnog Internet video saobraćaja korisnika.

Do 2014. godine IP saobraćaj privatnih korisnika (Internet pretraživanje, instant poruke, video sadržaj koji su kreirali sami korisnici...) zauzimaće rekordnih 87 odsto, dok će biznis IP saobraćaj (i-meil, glasovni sadržaj, HD i video konferencije na mreži) činiti 13 odsto mesečnog globalnog IP saobraćaja.

U saopštenju se podseća da se za samo deset godina, prosečna brzina preuzimanja podataka preko kućne Internet konekcije povećala 35 puta.

Za preuzimanje DVD sa kvalitetnim filmom pre deset godina bila su potrebna tri dana, a sada samo dva sata, dok je za "mp3" fajl trebalo tri minuta, dok se sada može preuzeti za pet sekundi, navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik