Više plaće tek u bankama, farmaciji i rudarstvu

Bez autora
Mar 29 2010

U siječnju je prosječna plaća iznosila 5258 kuna, što je realno dva posto manje nego u istom mjesecu godinu prije. Dok se većini zaposlenih smanjila zarada, nekoliko sektora može se pohvaliti rastom plaća. U području rudarstva i vađenja, primjerice, porasle su 6,4 posto. Gotovo netaknuta u krizi su prošla još dva dobrostojeća sektora. Zaposleni u financijama, gdje prosječna plaća iznosi 8057 kuna, dobili su povišicu od 2,8 posto. U telekomunikacijama pak, gdje je prosječna plaća 7731 kunu, ostvaren je rast od 2,3 posto. Sasvim solidno prošli su i radnici u proizvodnji računala i farmaceutskih proizvoda kojima su plaće također blago porasle. No, većina zaposlenih zarađuje mnogo manje nego lani. Gledano po sektorima najviše su stradali proizvođači duhana kojima su plaće u prosjeku pale 8,4 posto.

Više plaće tek u bankama, farmaciji i rudarstvuU siječnju je prosječna plaća iznosila 5258 kuna, što je realno dva posto manje nego u istom mjesecu godinu prije.

Dok se većini zaposlenih smanjila zarada, nekoliko sektora može se pohvaliti rastom plaća. U području rudarstva i vađenja, primjerice, porasle su 6,4 posto.

Rijetke povišice

Gotovo netaknuta u krizi su prošla još dva dobrostojeća sektora. Zaposleni u financijama, gdje prosječna plaća iznosi 8057 kuna, dobili su povišicu od 2,8 posto. U telekomunikacijama pak, gdje je prosječna plaća 7731 kunu, ostvaren je rast od 2,3 posto. Sasvim solidno prošli su i radnici u proizvodnji računala i farmaceutskih proizvoda kojima su plaće također blago porasle. No, većina zaposlenih zarađuje mnogo manje nego lani. Gledano po sektorima najviše su stradali proizvođači duhana kojima su plaće u prosjeku pale 8,4 posto.

Krah potrošnje


Smanjenje plaća i pad zaposlenosti glavni su razlozi “kraha” osobne potrošnje, kako je opisuju analitičari PBZ-a. Trgovina na malo u padu je već 12 mjeseci uzastopno, a u siječnju je minus iznosio 9,3 posto. S obzirom na negativna očekivanja u pogledu kretanja na tržištu rada, te najave Ministarstva financija da neće biti novca za regres i božićnice, analitičari PBZ-a smatraju da ne treba očekivati znatnije promjene u trgovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik