Vozači se zbog krize odriču kasko osiguranja

Bez autora
Jun 28 2010

Ukupna zaračunata bruto premija osiguravatelja dosegla je u svibnju 4,2 milijarde kuna, oko dva posto manje u odnosu na svibanj prošle godine. Pritom je u životnim osiguranjima premija za 0,9 posto manja u odnosu na lanjsku, a u neživotnim osiguranjima za 2,4 posto. Gledano po vrstama osiguranja, najveći pad i dalje se bilježi u autoosiguranju. Doduše, premija u obaveznom osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila pala je tek za jedan posto, no u kasko osiguranju bilježi se pad od 11 posto. U padu je i premija osiguranja kredita (iako se kod osiguranja stambenih kredita bilježi sedam puta veća premija u odnosu na isto razdoblje lani), za jedan posto u odnosu na lanjsku, kao i premija osiguranja od odgovornosti, za čak 20 posto. Kad je riječ o životnim osiguranjima, blagi pad premije u osnovnom životnom osiguranju prati i blagi rast premije u dopunskim osiguranjima uz životno, posebice kada je riječ o zdravstvenim osiguranjima uz osiguranje života, kod kojih se bilježi devet puta veća premija u odnosu na lanjsku.

Vozači se zbog krize odriču kasko osiguranjaUkupna zaračunata bruto premija osiguravatelja dosegla je u svibnju 4,2 milijarde kuna, oko dva posto manje u odnosu na svibanj prošle godine.

Pritom je u životnim osiguranjima premija za 0,9 posto manja u odnosu na lanjsku, a u neživotnim osiguranjima za 2,4 posto, pokazuje izvješće Hrvatskog ureda za osiguranje. Gledano po vrstama osiguranja, najveći pad i dalje se bilježi u autoosiguranju. Doduše, premija u obaveznom osiguranju od odgovornosti za upotrebu motornih vozila pala je tek za jedan posto, no u kasko osiguranju bilježi se pad od 11 posto.

U padu je i premija osiguranja kredita (iako se kod osiguranja stambenih kredita bilježi sedam puta veća premija u odnosu na isto razdoblje lani), za jedan posto u odnosu na lanjsku, kao i premija osiguranja od odgovornosti, za čak 20 posto.

Kad je riječ o životnim osiguranjima, blagi pad premije u osnovnom životnom osiguranju prati i blagi rast premije u dopunskim osiguranjima uz životno, posebice kada je riječ o zdravstvenim osiguranjima uz osiguranje života, kod kojih se bilježi devet puta veća premija u odnosu na lanjsku. Istodobno, osiguranje kod kojega osiguranik na sebe preuzima i investicijski rizik, dakle ono uz ulaganje u investicijske fondove, pratio oko tri posto više sklopljenih ugovora o osiguranju, ali i sedam posto manju premiju u odnosu na lanjsku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik