“Zastava inpro“: Invalidi bez posla

Bez autora
Jun 23 2010

Preduzeću koje zapošaljava osobe sa invaliditetom Zastava inpro preti gubitak posla i otpuštanje radnika zbog nerešenog problema smeštaja proizvodnih pogona. Zastava inpro, koji privremeno koristi prostor Fijat automobila Srbija, ne može da se preseli na novu lokaciju u fabrici Zastava oružje. Naime, samostalni sindikat Namenske osporava zakonitost ugovora o zakupu iako se sa ugovorom o zakupu saglasilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Činjenica je da zbog nerešenog problema smeštaja gube nove poslove, ne mogu da rade na razvoju novih modela, zbog čega će biti prinuđeni da svode proizvodnju i otpuste jedan broj radnika sa invaliditetom. Od kraja aprila ove godine fabrika ne može da se preseli u novi prostor jer sindikat Zastave oružje osporava zakonitost i legalnost ugovora o zakupu.

“Zastava inpro“: Invalidi bez poslaPreduzeću koje zapošaljava osobe sa invaliditetom Zastava inpro preti gubitak posla i otpuštanje radnika zbog nerešenog problema smeštaja proizvodnih pogona.

Zastava inpro, koji privremeno koristi prostor Fijat automobila Srbija, ne može da se preseli na novu lokaciju u fabrici Zastava oružje.

Naime, samostalni sindikat Namenske osporava zakonitost ugovora o zakupu iako se sa ugovorom o zakupu saglasilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

"Činjenica je da zbog nerešenog problema smeštaja gubimo nove poslove, ne možemo da radimo na razvoju novih modela, zbog čega ćemo biti prinuđeni da svodimo proizvodnju i otpustimo jedan broj radnika sa invaliditetom", kaže direktor Zastava inpra Branko Veljović.

On je dodao da od kraja aprila ove godine fabrika ne može da se preseli u novi prostor jer sindikat Zastave oružje osporava zakonitost i legalnost ugovora o zakupu.

Veljović je ocenio da to "nije ljudski i razumno jer se direktno ide protiv osoba sa invaliditetom" koje preduzeće upošljava. On je dodao da se zbog tog problema obraćao nadležnim institucijama - Ministarstvu odbrane i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kancelariji predsednika Republike Srbije i organizacijama invalida.

"O problemu smo informisali i socijalni savet grada Kragujevca i gradonačelnika, ali nikakav odgovor nismo dobili", rekao je Veljović.

Prema rečima Veljovića, u fabriku treba da dođe novi partner. Ali "pod pod ovakvim okolnostima uopšte nemamo šanse za razgovor o proširenju poslovne saradnje", kazao je on.

"Naše nove mašine već dva meseca leže u Zastavinoj Karoseriji i mi ne možemo da ih preselimo u novi prostor", dodao je on.

Od 150 radnika Zastave inpro, 84 su osobe sa raznim oblicima invaliditeta koje najteže dolaze do posla. Planirano je da preduzeće ove godine preraste u regionalni centar za edukaciju, radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Zastava inpro se bavi proizvodnjom raznih tipova prikolica nosivosti do pet tona i ručnog automehaničarskog alata. U 2010. godini preduzeće Zastava inpro je ugovorilo izvozne poslove u vrednosti 2,5 miliona evra, što je dvostruko više nego lane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik