Dalje unapređivanje saradnje Srbije i RS u oblasti energetike

Bez autora
Jul 04 2024

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Banjaluci sa ministrom energetike Republike Srpske Petrom Đokićem o produbljivanju saradnje u oblasti rudarstva i energetike.

Đedović Handanović je navela da je energetika i na Svesrpskom saboru prepoznata kao oblast od krucijalnog značaja za dalju saradnju i povezivanje Srbije i Republike Srpske.

Ona je ukazala na to da je, u cilju konkretizovanja daljih koraka, izrađena mapa puta za unapređenje bilateralne saradnje Srbije i Republike Srpske kroz, između ostalog, bolje povezivanje gasovodima i hidroelektranama, kao i realizaciju zajedničkih projekata.

Prema njenim rečima, iskorišćavanjem zajedničkih potencijala možemo prevazići izazove koje imamo u energetskom sektoru u smislu dekarbonizacije i energetske tranzicije.

Ona je podsetila na to da je na prethodnom sastanku postignut dogovor da se obnovi rad zajedničkog Energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, čija uloga je da prati realizaciju postojećih projekata i predlaže nove.

Ministarka je, govoreći o izgradnji HE Buk Bijela, rekla da se nastavljaju razgovori sa Crnom Gorom oko ovog projekta i da će biti završene sve studije koje su neophodne da bi se taj projekat nastavio.

Prema njenim rečima, dogovoreno je i da se intenzivira saradnja između energetskih preduzeća Srbije i Republike Srpske, što je važno zbog novih zajedničkih projekata u oblasti OIE, unapređenja mreže i veće sigurnosti snabdevanja, ne samo strujom, već i gasom.

Tokom sastanka bilo je reči i o nastavku gasifikacije u Republici Srpskoj izgradnjom magistralnog gasovoda i pripremi tehničke dokumentacije, kao i o načinima za proširivanje delatnosti postojećih zajedničkih energetskih preduzeća kako bi iskoristila pun potencijal.

Pričaćemo i sa Federacijom Bosne i Hercegovine kako bismo definisali koji projekti mogu sve zajedno da nas učine energetski sigurnijim, istakla je Đedović Handanović.

Ministri su postigli saglasnost da će nastaviti da razmenjuju iskustva i prakse po pitanju realizacije direktiva i propisa Evropske unije, posebno onih koje se sprovode kroz Energetsku zajednicu.

Đokić je istakao da je energetika stub razvoja zajedničkih aktivnosti u narednom periodu i dodao da je u planu izrada glavnog projekta za magistralni gasovod od Bijeljine do Novog Grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik