Direktan let do Tokija u narednih šest meseci

Bez autora
Oct 21 2024

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče na Poslovnom forumu Srbija–Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu „Džetro”, da je ovo najveća poslovna japanska delegacija koja je ikada posetila našu zemlju.

Na tom forumu učestvuje više od 100 predstavnika japanskih kompanija, a predsednik je podsetio da je pre pet i po godina ugostio tadašnjeg premijera Šinzo Abea i da je posle toga urađeno dosta dobrog posla, uključujući i nove investicije japanskih kompanija u Srbiji, od „Nideka” do „Tojo tajersa”. Napomenuo je da sada treba da završimo proces odsumporavanja u Obrenovcu s „Micubišijem” i druge stvari s još nekim kompanijama kad je reč o sektoru energetike i kvalitetu japanske opreme. Naveo je da će novi projekat za izgradnju reverzibilne hidroelektrane „Bistrica” biti 100 odsto u rukama japanskih kompanija i Japanske agencije za međunarodnu saradnju.

Predsednik je najavio da će „Er Srbija” u narednih šest meseci uspostaviti direktan let na liniji Beograd–Tokio i istakao da je povezivanje s Japanom od najvećeg značaja za našu zemlju. Dodao je da je s ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao o uvođenju tri nova direktna leta iz Beograda, a da je jedan od njih direktan let do Tokija. Vučić je rekao da javni dug Srbije u odnosu na BDP iznosi 46,5 odsto i da je to zapravo polovina prosečnog javnog duga u odnosu na BDP u EU. Kazao je da Srbija u poslednjih 12 godina prvi put ima stabilan kurs dinara, kao i da po podsticajima i subvencijama japanskih kompanija može da se uporedi s najboljim zemljama ne samo u Evropi, već i u širem regionu. Rekao je da nije laka geopolitička situacija, ali da može da se preokrene u prednost s investicionog gledišta kad je reč o onima koji bi možda ulagali u našu zemlju i naglasio da će Srbija održavati mir i stabilnost u regionu, kao i dobre veze sa svima. „To ne znači da mi podržavamo svakog, znamo šta osuđujemo, šta podržavamo, a s druge strane ne prekidamo veze sa svima”, rekao je Vučić.

Istakao je da je ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura konstantno dosledan u pokušajima da Japan približi Srbiji dodajući da je trgovinska razmena dve zemlje manja od 350 miliona evra, ali da će biti prilika da se uveća u budućnosti. Vučić je kazao da je mnogo naučio kad je pre 13 godina bio u poseti Japanu, obišao nekoliko kompanija i koristio japansku „divnu železničku mrežu”. Srbi su, rekao je, počeli da shvataju da moraju da rade naporno, da se ponašaju odgovorno da bi zemlja napredovala. „A mi napredujemo nešto bolje i nešto brže od ostalih. Uz veće japansko prisustvo nebo je granica”, rekao je.

Naveo je i da bi voleo da poseti Ekspo u Osaki iduće godine, dodajući da neće da podnosi „zahteve i molbe” za sastanke na visokom nivou, već da delegacija Srbije želi da poseti tu manifestaciju i da nauči iz njihovog iskustva. Podsetio je da je Srbija podržala kandidaturu Osake. „Nadam se da ćete imati značajno prisustvo i ovde na Ekspu 2027. u Srbiji. Svi smo pomalo nervozni zato što moramo da završimo dosta toga pre kraja 2026. a znate kako to može da bude teško zato što moramo bukvalno da promenimo izgled zemlje, da donesemo dosta infrastrukturnih objekata. Nadam se i pretpostavljam da ćemo uspešno to da uradimo uz veliko prisustvo i podršku japanskih kompanija”, zaključio je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da Srbija ima stabilan i predvidiv poslovni ambijent koji se, između ostalog, ogleda i kroz stabilnu monetarnu i fiskalnu politiku. „Naš zadatak jeste da čuvamo mir i političku stabilnost, što je preduslov svih ostalih aktivnosti, da čuvamo Srbiju kao sigurno i mirno mesto u ovim burnim vremenima”, kazao je Vučević. Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izrazio je spremnost i odlučnost tog ministarstva za intenziviranje saradnje s Japanom i japanskim kompanijama u oblasti telekomunikacija.

Ambasador Akira Imamura izjavio je da su japanske kompanije sve više zainteresovane za Srbiju, što je rezultat njenog stabilnog razvoja i makroekonomske stabilnosti. Predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu „Džetro” Susumu Kataoke rekao je juče da se nada da će Srbija uskoro dobiti još jednu japansku investiciju i istakao da Srbija u kontekstu geopolitičkih tenzija u svetu ima strateški položaj za japanske kompanije.

Naša zemlja dobiće kreditni rejting i od „Fiča” i „Mudisa”

Predsednik Vučić podsetio je da da je Srbija konačno dobila investicioni kreditni rejting od agencije „Standard end Purs”. Rekao je da veruje da će Srbija ove godine početi, a najkasnije sledeće godine završiti s dobijanjem kreditnog rejtinga i kod agencija „Fič” i „Mudis”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik